Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Rafel Llussà: Canvi industrial i projectes de desenvolupament al Bages i al Berguedà 1975-1998: contribució a una teoria del desenvolupament local en l'espai en xarxa. Manresa: Centre d'Estudis del Bages (Col. Monogràfics, 24); 329 pp. ISBN 84-87618-64-2.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Una descripció rigorosa de l'estructura industrial de base de les comarques del Bages i del Berguedà en la perspectiva de ser engolida progressivament per la taca d'oli barcelonina. Una obra en la millor tradició de les monografies socioeconòmiques d'abast comarcal i local encetades a les primeries dels seixanta, quan aquella taca ja treia el cap per Can Massana i l'Obac. Uns estudis guiats, gairebé sempre, per una voluntat projectiva i prospectiva, la qual cosa i en aquest cas tampoc s'ha menystingut. Així doncs, les conclusions es donen en clau de perspectives de futur, tal com mana la tradició esmentada. Al capdavall, Llussà procura avaluar positivament --la flaire de 'contracte-programa' és inequívoc-- les iniciatives endegades pels agents locals i comarcals amb l'altra perspectiva, prou real, de la taca d'oli.

En canvi, l'estudi de Llussà s'aparta d'un dels trets distintius de la tradició de monografies socioeconòmiques comarcals esmentades. En aquest cas, el treball no ha estat l'encàrrec d'un servei d'estudis bancari, ni de Cambra de Comerç, ni d'Ajuntament o Consell Comarcal.

 

Resulta força insòlit, i agosarat val a dir, haver efectuat la recerca 'per lliure' i presentar-la com a tesi doctoral. Oi més si es fa en un departament de geografia quan, d'una ullada, es pot ben bé pensar que li correspon el marc d'un departament d'economia aplicada. Tanmateix, la seva ubicació acadèmica concreta no té gaire interès. Tot plegat, em sembla simptomàtic i conseqüent amb l'extensió territorial i infiltració social de la taca (vegeu gràfic 1.6, p. 48).

És per raó del caient universitari del treball com s'entén la presència d'una llarga introducció teòrica: el desenvolupament local en l'espai global. Xarxes i sistemes territorials locals [pp. 19-50]; i de contextualització: la Catalunya Central en l'espai català [pp. 51-96]. Podreu comprovar com són de nombroses les variants de la vella metodologia d'anàlisi del centre-perifèria, i en les modalitats funcionalistes sobretot. Ben amanit amb maquillatges enginyosos de l'estil de 'ciutat de ciutats', 'fluxos, passadissos i xarxes', 'lògica de la producció de l'espai', etc.,

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 d'abril de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat