Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jordi Cortès, Roser Serra et al.: Calders, un municipi entre el pla de Bages i el Moianès. Calders: l’Ajuntament, 1996; 245 pp. + un mapa.   Ressenya de J. Galobart : 
pàg.    1  ·  2 
 

A continuació es ressenyen els segles XVI-XVIII, període en què es formà el poble, s'organitzaren les seves institucions i es construí una nova església. Entre altres matèries s'ocupa dels bandolers, dels oficis, de la demografia, de les bruixes, de les pestes, etc. Segueix el capítol cinquè, dedicat al segle XIX, amb els temes clàssics de la industrialització, l'agricultura, la guerra del Francès, el trienni liberal i les guerres carlines. El darrer capítol del bloc històric, el sisè, en el qual s'hauria d'estudiar el segle XX, es limita a parlar de les dues segregacions que ha sofert el terme: la del Galobard, que passà a dependre del terme de Navarcles l'any 1928, i la de Monistrol de Calders, que l'any 1934 fou erigit com a municipi independent.

 

En el capítol setè es presenten vuit itineraris que permeten de conèixer tot el terme de Calders, itineraris que estan marcats en el mapa que acompanya l'obra.

La resta del llibre va desgranant els temes habituals en aquestes monografies, com són: el patrimoni arquitectònic (capítol vuitè), les entitats (capítol novè), les festes i tradicions (capítol desè) i les persones i personatges de Calders (capítol onzè).

Agraïm als autors que han col laborat en aquesta monografia sobre el poble de Calders la seva aportació i aprofitem l’oportunitat per a encoratjar-los a continuar treballant. [Josep Galobart i Soler / Recollida de Modilianum, 15 (Moià, desembre de 1996); pp. 82-83]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
28 de gener de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat