Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma Panareda i Vicenç Ma. Rosselló (a cura de): Diccionari de Geografia física. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2003; 414 pp.; ISBN 84-393-5974-8.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  ·  2 
 

Amb el Diccionari de geografia física es pretén donar un pas endavant més cap a la normalització de l’ús dels termes de geografia física, millorant i completant la tasca feta en el manual. Probablement la discussió i els dubtes que han tingut els autors i col•laboradors han sorgit en l’establiment de quins termes s’incloïen en el diccionari i els criteris de selecció en relació amb altres ciències. Totes les branques científiques tenen contacte amb altres disciplines, però la geografia física, d’una manera especial, té una àmplia franja de contacte, de connexions i d’imbricacions amb nombroses ciències. Els geògrafs físics solen fer ús freqüent de termes d’altres ciències. El geomorfòlegs fan ús normal de termes de química, física i geologia; els climatòlegs i hidrogeògrafs de la física; els especialistes en geografia del sòls de la pedologia, física, química i biologia, i els biogeògrafs de la biologia, pedologia i ecologia. De manera general han estat exclosos del present diccionari els termes clarament específics d’altres ciències no geogràfiques. En alguna ocasió, com a element de suport i d’ajut, s’ha inclòs una taula o un quadre amb una llista de termes relacionats amb una temàtica concreta. Es tracta de termes propis d’altres ciències, però d’ús corrent en alguns àmbits de la geografia física.

 

Un diccionari de geografia física no és complet si la definició de molts termes no és completada amb un element gràfic. Per això, el diccionari conté més d’un centenar d’il•lustracions, moltes de les quals provenen de les figures incloses en el Manual de geografia física, realitzades per Rosa Mas. Aquestes figures han estat adaptades al diccionari per Josep Nuet, qui, a més, ha completat el conjunt gràfic amb aportacions pròpies.

Tots plegats som conscients que encara resta molt camí per recórrer en geografia física, i que cal millorar el que s’ha fet fins ara. El nostre desig és que aquest diccionari sigui un granet d’arena més de la gran muntanya que són les ciències de la Terra.

Josep M. Panareda
Vicenç M. Rosselló

 

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de juny de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat