Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada: Hivern al Montseny: diari d’un naturalista. Tarragona: El Mèdol, 1993 (Col. El Mèdol - Narrativa); 117 pp.; pròleg d’Antoni Tàpies i dibuixos de Carles Puche; ISBN 84-86542-73-1.   Pròleg d'A. Tàpies i introducció de l'autor : 
pàg.    1  ·  2 
 

No oblidaré mai el dia que vàrem conèixer el naturalista Martí Boada. Per a mi es tractà d’un d’aquells encontres emblemàtics, totalment lògic dins del projecte cultural (i artístic especialment) interdisciplinari i solidari que sempre he desitjat. Va ser a Sant Celoni, en una reunió amb la gent de la ”Coordinadora per a la salvaguarda del Montseny”. Els joves l’esperaven ansiosos: ”Ara vindrà en Martí..., ja ha arribat...”. Es notava que per a aquell grup era una figura important, carismàtica. La meva dona i jo encara no sabíem gran cosa d’ell, a part que era, com ens havien explicat, un cèlebre defensor de la nostra estimada muntanya. Però en veure’l i escoltar-lo de prop, de seguida ens sentirem també captivats per la seva aura, anunciadora d’un rerefons personal fora del corrent que de ben segur justificava l’afecte que hom li tenia i que nosaltres hem constatat amb els anys.

L’Hivern al Montseny: diari d’un naturalista ens dóna un tast exquisit d’aquest rerefons fet de lligams amorosos amb tot allò que formigueja en l’Univers, i que és particularment sensible al tracte humà. Són qualitats que fins i tot s’aprecien en la delicadesa i la cura amb que utilitza el llenguatge. Qualitats que, de fet, sempre es trasllueixen en tota ciència i en tota creació cultural autèntica.

 

Aquest diari complementa molt bé ta gran varietat de dades, de reflexions, d’observacions... que Martí Boada sempre ens ha donat a través de tantes de les seves publicacions i de les seves converses. Això demostra que sap perfectament que l’estimació pel Montseny ara inclou un gran ventall d’actituds: des de l’atenció que mereix la més humil herba prima o el cant nocturn del gamarús fins a la preocupació pels temes més severs d’una política ecològica que pugui preservar-nos les vuit-centes mil tones d’oxigen amb què cada any els boscos de la ”muntanya d’ametistes” revitalitzen els pol•lucionats barcelonins.

Amb el seu itinerari professional Martí Boada ens confirma que l’amor a la natura no és solament extasiar-nos davant d’uns panorames i d’unes postes de sol, per més vàlid que això sigui. Estimar la natura avui també vol dir conscienciar-nos que estem fent quelcom d’essencial per a les nostres vides i les dels nostres fills. Que la defensa del medi ambient en aquests moments també significa lluitar perquè als boscos de Catalunya s’acabi d’una vegada qualsevol activitat industrial i qualsevol especulació urbanística que els vagi reduint i degradant. I que és urgent enfrontar aquests problemes amb la mateixa energia que es desplega en la lluita contra els incendis, contra el terrorisme o contra els traficants de droga.
[Antoni Tàpies, Campins, 1 de gener de 1992]

 

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de juny de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat