Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Llobera i Ramon : Toponímia de Cornellà de Llobregat. Cornellà de Llobregat: Ajuntament, 1998 (Col. Retalls d'Història de Cornellà de Llobregat, 1); 190 pp.; pòrtic de Josep Montilla i Aguilera; presentació de Josep Moran i Ocerinjauregui. ISBN n/c   Presentació de J. Moran  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Des de llavors almenys, hi ha hagut alguns intents de publicar aquests estudis, particularment el de Cornellà, el qual per fi ara surt a la llum mercès a la bona disposició de l'Ajuntament d'aquesta ciutat, on Josep Llobera resideix des de fa molts anys, i de l'Institut d'Estudis Catalans. Desitgem, però, que els altres reculls no restin inèdits i que els ajuntaments respectius s'afanyin a promoure'n la publicació, ara que ja tenen una mostra de la feina realitzada per Josep Llobera, generosament i amb un esperit "noucentista", és a dir amb un afany patriòtic i de feina ben feta. Aquesta obra té un valor considerable. Es tracta d'un treball molt ben fet tècnicament, i per això fou guardonat el 1956 com hem dit. Cal dir que tant d'aquest com dels altres reculls, se'n va poder aprofitar Joan Coromines per al seu Onomasticon Cataloniae, encara que per les característiques de la pub1icació d'aquesta obra, que no inclou una relació bibliogràfica ni les fonts utilitzades [**], aquesta aportació passi desapercebuda.

 

A més de l'aportació intrínsecament lingüística, un dels valors més interessants dels estudis toponímics, si són ben fets com aquest, és que esdevenen una font d'informació general molt important de l'àrea o de la localitat a què estan dedicats, perquè la toponímia és una mena de síntesi d'aspectes molt diversos de la vida social i històrica, als quals sovint és molt difícil d'arribar per mitjà de la documentació més corrent. En el cas d'aquesta obra, el seu interès s'incrementa pel fet que ens ofereix una descripció sincrònica molt completa d'un Cornellà que no és el present, sinó el del començament dels anys cinquanta, és a dir, anterior a les grans transformacions socials i urbanístiques més recents, que també alterà la parla característica del Cornellà tradicional.


[**] Moran s'està referint a l'Onomasticon. Llobera ofereix la relació de les fonts documentals emprades (llibres, revistes locals, cartografia, etc.) així com la identitat i altres dades dels informadors locals a les pàgines 158-160 de la seva obra.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat