Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Llobera i Ramon : Toponímia de Cornellà de Llobregat. Cornellà de Llobregat: Ajuntament, 1998 (Col. Retalls d'Història de Cornellà de Llobregat, 1); 190 pp.; pòrtic de Josep Montilla i Aguilera; presentació de Josep Moran i Ocerinjauregui. ISBN n/c   Presentació de J. Moran  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Vaig tenir ocasió de conèixer Josep Llobera l'any 1979, quan un cop acabada la carrera de lletres vaig entrar a treballar a l'Institut d'Estudis Catalans, que llavors es trobava encara acollit per Òmnium Cultural al vell casal de Can Dalmases, també dit Palau Dalmases, del carrer de Montcada. Ell hi feia una tasca eficaç i delicada, en la qual mostrava una gran perícia: era el corrector de les publicacions de l'Institut, que dirigia Ramon Aramon i Serra, aleshores secretari general de la casa.

Molt aviat aquest coneixement es convertí en amistat, a la qual contribuí no solament la bondat personal d'ell, sinó també la nostra afinitat d'interessos almenys en un parell de temes interrelacionats: l'estudi de la toponímia i la vinculació amb el Baix Llobregat, malgrat la nostra procedència barcelonina.

 

Respecte de la toponímia, vaig quedar molt sorprès quan em va dir que feia anys que, animat per Enric Lluch, havia realitzat el recull toponímic de Cornellà de Llobregat, premiat per l'Institut d'Estudis Catalans [*] el 1956, i que de resultes d'això, i per indicació personal de Joan Coromines, havia dut a terme també els d'Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts, d'aquesta comarca, i també els de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Tots aquests treballs eren inèdits, i això ho vaig fer constar en una conferència que sota el títol "Els noms de lloc al Baix Llobregat" fou publicada dins els materials de les I Jornades d'Estudis sobre el Baix Llobregat que organitzà a Sant Feliu, el 1981, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.


[*] Més concretament, va obtenir el Premi Eduard Brossa de toponímia instituït per la Societat Catalana de Geografia.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat