Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ramon Amigó i Anglès, Ramon Pere Anglès : L'Albi i els seus noms. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001 (Treballs de l'Oficina d'Onomàstica, VI); 476 pp.; amb la col·laboració de Susanna Camí i Serra; ISBN 84-7283-608-8   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2 
 

La relació d'aquestes fonts documentals, amb l'abreujament que cadascuna rep al llarg de l'obra, la trobareu a les pp. 7-14. En faig referència expressa atès com és una mostra excel·lent d'escrupolositat en la citació i en la localització dels documents.

Amb els noms de les onze persones que han facilitat informació oral [pp. 78-79] també s'hi afegeixen el seu renom --la majoria en tenen--, l'edat --a hores d'ara ultrapassen tots els cinquanta anys--, i la naturalesa --tots nats a l'Albi-- i el domicili actual --alguns vivents a Reus i a altres localitats--. Hi ha d'haver alguna raó oculta que justifiqui l'absència de les dones en la llista d'informadors.

Sorprèn més pel fet que els Anglès no són pas insensibles respecte d'aquest tema com ho demostra un paratge de l'estudi introductori, en el qual fan referència i comenten l'arribada a l'Albi, ja fa molt temps, d'un mestre de cant com "un estímul per als nois, les noies encara quedaven bastant arraconades, en aquestes matèries, al segle XVI, amb ànsies d'enriquiment espiritual de qualsevol mena" [76].

 

Tal vegada, la conversa amb alguna mestressa contemporània hauria fet aflorar qualque topònim i antropònim de més. D'aquella raconada on arreplegava l'herba per als conills, del renom d'aquella santa fadrina guaridora i d'altres per l'estil. Tanmateix, val a dir, aquesta ampliació genèrica de la nòmina dels informadors no hauria reportat pas un escreix espectacular de noms.

He de confessar que no m'havia aturat pas mai a l'Albi. Ara, amb el llibre dels Anglès, hi he fet una parada fictícia, algú en dirà 'virtual'. La introducció del treball [15-79], m'hi he referit fa un moment, és, per sobre de tot, una remarcable geografia històrica del terme i vila de l'Albi. La seva lectura situa el lector i la lectora forani en l'espai i en el temps d'aquell àmbit geogràfic i el convida a resseguir-los. És per això que la seva lectura també haurà estat el prolegomen d'un sojorn tangible. L'Albi no és lloc de gran anomenada turística. Amb el llibre dels Anglès, però, se m'ha convertit amb un dels més entranyables.

Pau Alegre

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat