Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma. Rabella i Vives (dir.) : Atles de Catalunya. Barcelona: Edicions 62, 1997 (El Cangur/Atles, s.n.); 48 pp. ISBN 84-297-4292-1   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2 
 

Com és costum en aquest gènere de la bibliografia geogràfica, obre el foc una successió de mapes topogràfics parcials de l'àmbit d'estudi. En aquest cas, una edició fraccionada d'un mapa de Catalunya a escala d'1:250.000. Es disposen fins a la pàgina 29, més enllà de la meitat de l'obra. La principal novetat d'aquests mapes generals fisiogràfics és la inclusió dels 944 termes municipals existents a la data de preparació de l'Atles. És una informació prou apreciable malgrat que el mosaic cromàtic amb el qual es visualitza emmascari i dilueixi els ombrejats de les formes de relleu. No hem sabut trobar ni la raó ni el criteri de la selecció de les entitats de població que acompanyen a les capitals municipals. Nombre d'habitants? Singularitat de l'agrupament? No es tracta pas tampoc de les entitats oficials reconegudes en l'"Ordre de 20 de desembre de 1988, per la qual es fa pública la llista dels noms oficials dels municipis de Catalunya, de les seves unitats de població i de les entitats municipals descentralitzades" [DOG, 1011, 2.2.1989]. Sigui com sigui, però, la toponímia és molt acurada: la supervisió de Francesc Gurri és una garantia indiscutible.

 

Així mateix, deixem constància de l'autoria dels gràfics, diagrames i cartografia, és a dir, gairebé tot llevat dels textos de referència a peu de plana: Pedro Monzo i José Luís Hernández. El disseny general és de Grete Plass.

Els mapes temàtics es redueixen als que a escales d' 1:2.000.000 a 1:4.000.000 es presenten en les nou planes disposades abans d'enfilar l'índex toponímic que clou l'Atles. Tres planes es dediquen a la geografia física: orohidrografia, climatologia i biogeografia. Sense referències, però, a la geologia. S'hi adjunten diversos diagrames ombrotèrmics així com dels estatges altitudinals de la vegetació a la Vall d'Aran, el Montseny i els Ports de Beseit. En el cas dels dos darrers, però, ens podem preguntar si es tracten de síntesis de solana i d'obaga...

La distribució de la població és molt ben atapeïda en un mapa en el qual es combina la diversitat cromàtica zonal, per a visualitzar les densitats de població municipal, amb signes puntuals proporcionats amb la població absoluta per als municipis de més de 20.000 habitants.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat