Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sňcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan-Eugeni Sánchez : Perfil socioeconňmic dels municipis catalans. Barcelona: Fundació Centre d'Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrŕnia (CIREM), 1997; 626 pp. Presentació d'Oriol Homs i Ferret, director del CIREM; recollida d'informació i tractament informŕtic de David Moreno. ISBN 84-605-5795-2   Ressenya de P. Alegre  : 
pŕg.    1  ·  2 
 

Per cadascun dels municipis retinguts es presenta un mapa, dos quadres tabulars i un diagrama. El mapa reflecteix la dispersió espacial de la població activa dels municipis i dóna a entendre els moviments quotidians entre els llocs de residčncia i de treball. El disseny dels mapes és modčlic. En la majoria dels casos, abasten un quadrant del territori de Catalunya de manera que hi apareix sempre la localització de Barcelona, ni que sigui en una cantonada. Només en el cas de municipis molt distants de la capital, en el cas de Tremp per exemple, s'ha presentat el territori catalŕ sencer. Val a dir que el conjunt d'aquests mapes gairebé constitueix un atles de la mobilitat obligada dels habitants de Catalunya.

L'estil de les dues taules estadístiques és, tal i com reconeixen els autors, una variant de les emprades en la tčcnica d'anŕlisi shift and share. En l'una, els valors absoluts de cada variable seleccionada és relativitzada en percentatges respecte els totals municipals així com respecte d'un any de base als efectes de palesar la seva evolució a curt termini. És, per tant, una anŕlisi introspectiva local i

 

tendencial de les dades. En l'altre taula, en canvi, les dades són relativitzades respecte del corresponent total de Catalunya, tant en proporció directa com per coeficients d'especialització.

El valor del coeficient d'especialització de cada variable, evidentment amb un recorregut entre -1 i +1, ens facilita el grau de singularitat de la variable respecte del conjunt de Catalunya. Són aquests coeficients els que forneixen la base del diagrama sincrčtic de cada municipi, a manera de pirŕmide de Gaston Bardet. "Un municipi en quč tots els coeficients d'especialització fossin zero voldria dir que té una proporcionalitat perfecta entre el pes que representen els seus habitants en relació al pes que tenen tots els altres sectors. La representació grŕfica que li correspondria serŕ una línia vertical central sense cap barra desplaçant-se ni a dreta ni esquerra" [27].

Aquesta és doncs una aportació ben singular a la planificació des de la geografia aplicada que de ben segur serŕ apreciada pels gestors municipals de Catalunya.

 

 
  l'ŕmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat