Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma. Àngels Alió (coord.) : Cap a la reforma ambiental urbana: aportacions des de la metodologia de les ecoauditories municipals. Barcelona: Universitat de Barcelona i Diputació de Barcelona, 1997; 154 pp.; pròleg d'Antoni Morral i Berenguer. ISBN 84-475-1780-2.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2 
 

Aquest és el resum d'un treball de recerca de caire metodològic en el domini de les auditories ambientals o ecoauditories impulsat i coordinat per la Dra. Ma. Àngels Alió, del Departament de Geografia Humana de la UB. El llibre s'estructura com una guia bàsica per a l'elaboració de les Ecoauditories Municipals [EM en endavant] en la perspectiva de l'elaboració de la corresponent Agenda 21 Local. És per això que ha estat difós per la Diputació de Barcelona amb la idea de reforçar la cooperació que porta a terme amb els municipis per al desenvolupament de les seves polítiques i programes de gestió ambiental.

El rerefons de l'obra rau en la discussió i plantejament de les dues grans problemàtiques que afecten la redacció de les EM. Per un cantó, la dimensió tècnica del balanç ambiental: la cerca de l'ordenament més eficient de la seqüència de treball (informació, anàlisi i presentació). Per altre, el de la dimensió política i social de les propostes. La seva formulació, ni que sigui en la forma tan prudent de ventall d'alternatives, no és pas neutral. No ho pot ser de cap manera. Una volta aprovades, tots els agents locals es veuran involucrats en la seva

 

materialització. Per bé que el gruix del treball bascula cap a les problemàtiques tècniques, tot el text és amarat per les referències a la complexitat que es deriva de l'heterogeneïtat i l'especificitat de les estructures involucrades en les problematiques ambientals. Així "...la realització de les Ecoauditories Municipals es troba just davant del nucli de les tensions i problemes de tota tasca científica aplicada: el de l'anàlisi concreta de realitats i el de la dimensió política de les actuacions" [15].

Els capítols presenten cadascuna de les temàtiques clàssiques que cal resseguir en una EM. La parella inicial fan referència a les característiques morfològiques del medi: el medi urbà i el medi natural. Segueixen quatre capítols dedicats als paràmetres ambientals i les seves problemàtiques principals: els sistemes aquàtics i la depuració de l'aigua, l'aire i la contaminació atmosfèrica, la contaminació acústica, i la contaminació del sòl. Darrera seu trobem temàtiques relacionades amb el metabolisme dels ecosistemes: l'energia, els residus, i el transport. "I finalment, a causa de la importància del tema de la incidència entre la qualitat ambiental i la salut, hem considerat adient elaborar un darrer capítol sobre aquest tema" [42].

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de maig de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat