Ens plau publicar el resum de les activitats portades a terme al llarg de la segona edició del curs “Tasta la Muntanya” que ens ha fet arribar Daniel Paül. Celebrem l'èxit aconseguit en aquesta convocatòria, la qual va discórrer entre els dies 23 i 27 de juliol, i confiem que serà augmentat en la tercera a venir.
La fotografia centrada en el replà d'Ossera, presa des del mirador del pla de l'Arp, és de P. Alegre (21.04.2007).
Si us convé citar aquesta publicació, poseu: Paül Agustí, Daniel (2012): "De la segona edició del curs Tasta la Muntanya". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S99611.htm |
|
|
|
La segona edició del curs “Tasta la Muntanya. Estratègies de desenvolupament econòmic local” proposa al llarg d’una setmana una aproximació teòrica (amb tècnics i habitants de la zona) i pràctica (tallers, degustació de productes locals i visites sobre el terreny), al potencial dels municipis poc poblats del Pirineu català. Per fer-ho, s’ha estudiat el cas del nucli d’Ossera (municipi de la Vansa i Fórnols - Alt Urgell). El model d’Ossera és un exemple paradigmàtic de transformació d’un poble del Pirineu en un autèntic referent de l’artesania alimentària actual.
El primer dia del curs es va realitzar una introducció teòrica en la qual es va contextualitzar la zona, es va presentar breument l’evolució demogràfica, paisatgística i econòmica de la zona i es van apuntar algunes de les estratègies que els nuclis de la zona desenvolupen de cara a fixar la població. A la tarda, es van realitzar diverses visites culturals a la Seu d’Urgell, especialment a la Cooperativa Cadí, on el Sr. Jordi Pallarès, treballador de la cooperativa i regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell,va exposar el procés d’elaboració del formatge i els criteris de qualitat que s’hi apliquen. Posteriorment, Lluís Obiols va realitzar una visita guiada a l’Espai Ermengol -museu de la ciutat;-, nou equipament cultural que permet veure, entre altres aspectes, l’evolució que ha experimentat la ciutat al llarg del temps, així com una interessant exposició temporal sobre la figura del bisbe Ermengol, qui impulsà la construcció de la via que comunica la Seu d’Urgell i Organyà.
|
El dimarts, es va realitzar una sessió sobre el terreny, on es va tenir l’oportunitat de visitar diversos artesans instal·lats en els darrers anys a Ossera: la Formatgeria Serrat Gros (Mercè Lagrava), l’Herboristeria Nogué (Suzette Böhringer Elmer) i el Taller de melmelades i conserves Cal Casal (Núria Rosell). La visita permeté veure com és possible realitzar una producció de qualitat, rendible, en un entorn, a priori, allunyat dels espais habituals de producció i de les principals vies de comunicació. Així mateix, vam tenir ocasió de parlar amb la Sra. Maria, una de les últimes residents originàries d’Ossera. La visita es va complementar amb una degustació dels diversos productes d’Ossera. A la tarda el Sr. Jordi Garcia Petit, director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, va exposar les diverses iniciatives que desenvolupa el parc en camps com la protecció de la fauna i la flora, el manteniment dels camins, la difusió de les riqueses existents al conjunt del territori i la compatibilitat de la protecció de l’espai amb el desenvolupament econòmic. Finalment, el Sr. Pep Camps, Alcalde de la Vansa i Fórnols, va realitzar l’última xerrada del dia, tot apuntant el paper dels ajuntaments en la dinamització del territori, tot posant un èmfasi especial en el recentment obert “espai la Vansa”, a Sorribes, que aspira a esdevenir un punt de trobada dels habitants de la vall i un espai que ofereixi cursos i activitats capaces d’atreure població d’altres contextos. seguir >>>
|
|
|