Conclusions generals
El debat sobre les Macroregions
11. Davant del debat iniciat per la Unió Europea sobre les Macroregions, es demana en primer lloc aprofundir en els instruments ja existents, com ara les euroregions i les xarxes de cooperació d’administracions i d’institucions i entitats molt diverses.
12. En segon lloc, la Conferència planteja a les institucions (europees, estatals, regionals i locals) la necessitat d’una reflexió en profunditat sobre les macroregions, i proposa l’adopció d’un model adaptable a les diferents realitats, per tal de crear un instrument realment útil per a la cooperació en l’Europa actual. Cal tenir en compte que actualment les dimensions dels estats i de les regions, i la seva tradició geopolítica són distintes al Bàltic, al Danubi, a la Mediterrània Occidental o a l’Oriental.
13. A la Mediterrània Nord-Occidental, les regions tenen una dimensió i unes capacitats d’actuació molt significatives, que les haurien de fer protagonistes de la integració entre els respectius territoris. Així mateix, les ciutats i els ens locals intermedis tenen mitjans propis molt importants per contribuir elles mateixes a la cooperació territorial.
La Mediterrània Occidental en la cooperació Euromediterrània
14. La Conferència reclama que la Unió Europea reforci la seva atenció a tota l’àrea Mediterrània, i dóna suport a la continuïtat de la Unió per la Mediterrània, i en especial a l’àmbit de cooperació regional i local.
15. D’altra banda, en el context global del Mediterrani, l’organització de diverses macroregions podria ser una via de suport complementari molt útil al futur desenvolupament de la Unió per la Mediterrània (UpM), i la seva dimensió territorial, l’Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM).
16. Davant la complexitat i l’extensió del conjunt de l’àmbit euromediterrani, s’aposta per l’àrea que abasta l’àmbit Nord-occidental, oberta a la ribera Sud-occidental, el Magreb, en el context de l’actual política de veïnatge.
17. La Conferència dóna suport als processos de democratització que avui s’experimenten entorn a la Mediterrània, i anima la Unió Europea a facilitar els camins per a consolidar-los.
18. Així mateix, es planteja la necessitat d’estendre l’àrea de lliure comerç perquè inclogui el Magreb, i faciliti al mateix temps la mobilitat de població, de béns i de fluxos, de coneixement i d’intercanvi cultural.
Divulgació dels debats i de les conclusions de la Conferència
19. Les entitats organitzadores de la Conferència es comprometen a divulgar els resultats dels debats i les conclusions adoptades, fent-los arribar a les corresponents instàncies de les institucions locals, regionals, estatals i europees, per tal que prenguin en consideració la importància d’avançar en la Cooperació Territorial com a fórmula de progrés sostenible de la Mediterrània Nord-Occidental, així com amb la ribera Sud-Occidental. Així mateix, encoratgen totes les persones i entitats que han contribuït a l’èxit de la Conferència a divulgar aquestes conclusions en la mesura de llurs possibilitats.
20. De forma específica, donada la proximitat de la presa de decisió de la UE entorn a la revisió de les prioritats en la Xarxa Europea de Transports (Ten-T), la Conferència acorda dirigir cartes als governs espanyol i francès, així com a la UE, de suport a la iniciativa d’un eix ferroviari de mercaderies per al Corredor mediterrani, tal com la planteja l’Associació Ferrmed, que uniria els principals ports de la Mediterrània Nord-Occidental amb els del Nord d’Europa, en el que seria un important pas envers la integració europea.
21. Per últim, la Conferència té la voluntat de fomentar el debat futur sobre la Cooperació Territorial a la Mediterrània Nord-Occidental, així com amb la ribera Sud-Occidental, a través de nous encontres o en la participació en d’altres fòrums, i contribuir així a avançar d’una forma eficaç cap a una progressiva integració europea i euromediterrània.