Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 
Les conclusions finals de la II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental (II CEMNO), celebrada a Barcelona els dies 6 i 7 de juny de 2011, van ser presentades ahir al públic. La Societat Catalana de Geografia, una de la quarantena llarga d'entitats que van donar suport a la II CEMNO, es complau per la seva exitosa culminació i procurarà difondre, en la mida de les seves possibilitats, el document final. En aquestes planes us hem reproduït la valoració dels organitzadors i les conclusions més generals. Trobareu les conclusions i recomancions completes, taula per taula, ponència per ponència, al web de la II CEMNO:

2cemno.wordpress.com

 

 

Presentació

Un conjunt d’entitats cíviques i universitats mediterrànies van decidir convocar la “II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental”, a celebrar a Barcelona el 6 i 7 de juny de 2011. En aquesta edició, el tema central de l’encontre va ser “La Cooperació Territorial a la Mediterrània Occidental”.

La reunió es proposà 25 anys després de la I Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental, celebrada també a la ciutat de Barcelona el 1985, i que ja va respondre a la voluntat de contribuir des de les regions d’aquesta àrea al procés d’integració europea.

La II Conferència va debatre la Cooperació Territorial a la Mediterrània Occidental en el marc del desplegament de la Política de Cohesió de la UE, l’Estratègia Europa 2020 (creixement innovador, sostenible i integrador), les Estratègies Macroregionals, i la Política de Veïnatge (Unió per la Mediterrània-Procés de Barcelona, i la seva dimensió territorial, ARLEM).

L’objectiu de la Conferència va ser debatre la necessitat d’enfortir la cooperació entre les regions i les ciutats de la Mediterrània Nord-Occidental, amb una triple finalitat:

  • Cooperació territorial interna: estrènyer la cohesió econòmica, social i territorial de les diverses regions de la Mediterrània Nord-Occidental, amb especial referència als vincles entre territoris de diferents estats.
  • Cooperació envers la Unió Europea: contribuir a la integració i la cohesió social i territorial d’una Europa ampliada, incidir en les grans polítiques de la UE, i ajudar a definir estratègies globals de vinculació entre les perifèries i el centre econòmic del continent.
  • Cooperació envers el sud mediterrani: desenvolupar una estratègia específica de cooperació i desenvolupament amb les regions i ciutats veïnes de la ribera sud de la Mediterrània Occidental, avui immerses en un profund procés de canvi.

Amb aquesta finalitat, la II Conferència Econòmica de la Mediterrània Nord-Occidental va reunir experts acadèmics, representants de governs locals i regionals, entitats de cooperació territorial (Euroregions i altres), agents socials i econòmics (Cambres de Comerç, Consells Econòmics i Socials...), i representants de la UE, així com personalitats convidades de la ribera sud de la Mediterrània.

Els continguts de la Conferència es van estructurar en un conjunt de taules on es van debatre diversos aspectes que demanen la cooperació territorial (economia, transport, migracions, gestió de costes, insularitat, recursos hídrics i paisatge), així com altres en les quals es tractà la cooperació territorial en les escales local (ciutats, administracions intermèdies), regional (euroregions) i macroregional (macroregions europees, i àmbit euromediterrani).

Actualment ja existeixen nombroses iniciatives de cooperació des de diversos organismes i entitats públics i privats. Tanmateix, es troba a faltar una major coordinació d’aquestes iniciatives, que en reforci l’eficàcia i la visibilitat. La Conferència ha buscat en últim terme apuntar fórmules que afavoreixin una coordinació permanent de la cooperació en aquest àmbit territorial.

Aquest document presenta en primer lloc les conclusions finals i els compromisos adquirits per la Conferència, i a continuació les principals conclusions per a les taules rodones, organitzades totes elles entorn a dos eixos: diagnòstic i recomanacions.

Els organitzadors volen fer constar la seva satisfacció per l’èxit d’assistència i per l’alta qualitat de les aportacions, i el seu agraïment per la generosa aportació de les entitats que han contribuït a finançar-la.

Antoni Durà (Coordinador del Comité Científic) / Miquel Strubell (Responsable d'activitats de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, FCCC) / Blanca Vilà (Directora de l'Institut Universitari d'Estudis Europeus, IUEE) / Francesc Vallverdú (President de la Fundació Congrés de Cultura Catalana) / Francesc Morata (Director Càtedra Jean Monnet, IUEE)

  les conclusions >>>

 

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de març de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat