Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Dos relats de viatge,
  i deu perfils de viatgeres,
     a l’abast
 

          

 

El pare Bonaventura Ubach (1879-1960), monjo de Montserrat dedicat en cos i ànima a l'estudi de la Bíblia, ha esdevingut famós aquest darrer temps per la publicació d'un viatge a l'Iraq, inèdit fins ara, per una exposició commemorativa a Barcelona i sobretot per l'aparició d'una novel·la titulada L'arqueòleg, que ha tingut un èxit de venda insospitat. Ara ens plau de posar a l'abast el seu llibre més important, l'àmplia descripció d'un viatge per l'Aràbia pètria, cercant les petjades d'Israel, aparegut en una primera edició el 1913 i en una segona edició, revisada i ampliada, el 1955. Aquesta obra, acompanyada d'un gran nombre de fotografies, es llegeix amb gust i és un dels millor llibres de viatges que posseïm en català [Notícia editorial].

 

 

A principis del segle XX, l'explorador rus Vladímir Arséniev és enviat a la regió del riu Ussuri amb el propòsit de fer un seguit de treballs cartogràfics. Allà fa amistat amb un caçador de la taigà anomenat Dersú Uzalà, que viu tot sol al bosc. D'aquelles expedicions en sortiren les narracions Dersú Uzalà i Pel país de l'Ussuri. Dersú Uzalà és un cant a l'amistat, el respecte, la natura, a la vida. L'aproximació que es fa a una determinada manera d'entendre el món i la relació de l'home amb la natura sorprèn per la seva evidència i claredat. L'obra, i més després de l'adaptació cinematogràfica feta per Akira Kurosawa el 1975, ha marcat i fascinat a més d'una generació de lectors d'arreu del món.

Vladímir Klàudievitch Arséniev (1872-1930) prengué part en dotze gran expedicions científiques entre 1902 i 1930 a la part més oriental de Sibèria. De la documentació geogràfica, botànica, geològica i etnogràfica acumulada, escrigué més de seixanta obres [Notícia editorial]

 

 

Viatgeres i escriptores recupera una desena de periples femenins dels últims tres segles (XVIII, XIX i XX) amb un punt en comú: les protagonistes van voler deixar constància de les seves gestes i descobertes.

La Constantinoble de Lady Mary Wortley Montagu, l'Europa de la princesa Ekaterina Romanovna Dashkova, l'Escandinàvia de Mary Wollstonecraft, l'Egipte de Florence Nightingale, l'Àfrica de Mary Kingsley, la França d'Edith Wharton, l'Aràbia Saudita de Gertrude Bell, la Pèrsia de Vita Sackville-West, la Polinèsia oriental d'Aurora Bertrana i el Leningrad de Montserrat Roig constitueixen una mostra variada de la presència de les dones en la cultura literària viatgera de diverses èpoques. D'aquesta manera, Pilar Godayol vol fer un petit homenatge a totes les dones que van tenir el coratge d'anar a contracorrent, de sortir de casa quan el més habitual era quedar-s'hi [Notícia editorial].

 

Dom Bonaventura Ubach: El Sinaí. Viatge per l'Aràbia pètria cercant les petjades d'Israel (1910). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011, 3a ed. facsímil de la 2a ed. revisada i ampliada de 1955; 412 p.
ISBN 978-84-9883-407-9.

 

 

Vladímir Arséniev: Dersú Uzalà. Pel país de l'Ussuri. Sant Cugat del Vallès: Símbol Editors, 2011; ed. de butxaca; 1a ed.: 2007; 813 p. Traducció de Miquel Cabal.
ISBN 978-84-95987-82-2.

 

 

Pilar Godayol: Viatgeres i escriptores. Deu perfils. Vic: Eumo Editorial, 2011 (Capsa de Pandora, 14); 238 p. ISBN 978-84-9766-419-6.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de gener de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat