Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
 
 

Les pluges d’aquesta primavera van fer del tot impracticable el camí del Parrissal (Beseit, Matarranya), destinació prevista, de primer antuvi, de la tradicional sortida d’estudi de juny, la de caient més excursionista entre les programades. Aquella circumstància va obligar a plantejar la sortida a una altra d’un sol dia com a alternativa. Va semblar interessant fer-la a la via romana del Capsacosta, situada en el municipi de la Vall de Bianya (la Garrotxa) dissabte 4 de juny de 2011.

A dalt : dues ardides excursionistes enfilen un revolt de paella de la calçada romana en un dels indrets més ben conservada (foto de J. Burgueño)

 

L’objectiu de la sortida va consistir a recórrer un tram de l’antiga «Via Annia», que els romans construïren per tal de connectar l’extensa àrea agrícola de la vall del Fluvià amb els jaciments miners de l’Alta Garrotxa i del Ripollès. La «Via Annia» començava prop de Figueres i, a partir d’allà, es dirigia, en sentit oest, vers Besalú, Castellfollit de la Roca i la plana de Bianya. Al bell mig d’aquesta plana el seu traçat canviava d’orientació i s’enfilava, de forma decidida, cap a la collada de Capsacosta, situada més al nord.

 

A partir d’aquesta collada, que separa les actuals comarques de la Garrotxa i el Ripollès, la via es dirigia, des de l’actual municipi de Sant Pau de Segúries, fins a Camprodon i el coll d’Ares. Allà connectava amb la «Via Vallespirana», que tot seguint el curs del riu Tec s’ajuntava amb la «Via Domitia» en el terme municipal del Voló (el Rosselló). El caràcter relativament marginal de la «Via Annia» dins de l’àmplia xarxa viària que els romans bastiren a Hispània ha estat un factor determinant que sigui una de les vies romanes millors conservades de la península Ibèrica.  seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat