Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

<<< retrocedir  Després ja férem camí cap al poble natal del Verdaguer, Folgueroles, situat en un extrem de la plana on comencen a enfilar-se les Guilleries. Aquí el gruix dels participants va fer una petita caminada fins a l’ermita de Sant Jordi de Puigseslloses, situada en un extrem allunyat del municipi, on el poeta cantà missa. Allí gaudírem d’una bona vista de la Plana, tot escoltant els versos que d’aquest paisatge va escriure Verdaguer i que van ser magníficament recitats pel consoci Pere Andreu. També vam poder apreciar els contrastos del paisatge entre l’idíl·lic indret de l’ermita, amb una magnífica vista del Pirineu i just a sota les obres d’ampliació de l’Eix Transversal i de construcció de la MAT (línia elèctrica de Molt Alta Tensió). Cal remarcar que tot i tractar-se d’un dissabte del mes d’abril va fer un temps més propi del mes de juliol, amb un sol que va fer-nos el camí un xic més feixuc del que és habitual. Els qui varen quedar-se a Folgueroles van poder gaudir d’una visita guiada a la casa-museu. Vam dinar tots junts en un restaurant a la plaça de la mateixa població.

A la tarda vam conèixer pròpiament la ruta literària acompanyats per Anna Maluquer, una gran rapsoda especialitzada en Jacint Verdaguer. La intensitat de la calor, que no va minvar en tot el dia, va aconsellar de fer la sessió dins de l’església de Folgueroles, on poguérem escoltar diversos poemes dedicats al seu poble, al Pirineu i fins als costums de la gent de la contrada. Després ens vam desplaçar a l’ermita de la Damunt, en el mateix poble on continuà la ruta literària.

La foto d'Anna Maluquer recitant Verdaguer a l'arboretum plantat vora l'ermita de N.S. de la Damunt és de C. Montaner; la fotografia de la mesa de l'acte acadèmic és d'E. Bertran.

 

 
Finalment vam celebrar una taula rodona a l’Ajuntament de Folgueroles amb el títol Espais escrits: geografia, literatura i turisme, que comptà amb la participació de Carles Baronet, alcalde de Folgueroles; Carme Torrents, directora de la casa-museu Verdaguer de Folgueroles i membre de la junta d’”Espais Escrits”, l’associació que agrupa les cases i museus vinculats als llegats dels escriptors dels Països Catalans; Joan Pujolar, autor d’un treball on examina les trajectòries de representació del paisatge i del territori nacional a través de la literatura en tres territoris de minoria lingüística; i Carme Montaner en nom de la SCG.

 

 
Es remarcà la importància de poder disposar d’un valor en aquest cas literari com a element de projecció i dinamitzador del poble. Se’ns explicaren algunes experiències i com pel fet de tenir un valor com el del poeta, Folgueroles es pot posicionar en relació a d’altres viles i ciutats molt més destacades pel que fa al nombre d’habitants. Des de la SCG s’apuntà la possibilitat d’estudiar també com el fenomen Verdaguer ha sigut entès i utilitzat en diferents èpoques històriques i com han anat deixat empremtes cada una d’elles. La visita finalitzà amb una visita col·lectiva a la casa-museu, els que encara no ho havien fet, i amb l’adquisició de la típica “coca del mossèn”. [Carme Montaner]
 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat