Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

El Cicle de conferències sobre la divisió territorial de Catalunya, celebrat a Solsona la primavera i la tardor de 1985, va ser l'activitat més rellevant entre les organitzades pel Centre d'Estudis del Solsonès (CES), associació constituïda el 25 de novembre de l'any anterior per resoldre la mancança en aquesta ciutat d'una entitat cultural dedicada a la recerca, l'anàlisi i la divulgació de temes d'interès comarcal, en un país com el nostre, d'una gran tradició de centres d'estudis locals. El Cicle de conferències s'emmarcava en el debat anterior a la promulgació de les Lleis d'organització territorial de Catalunya (LOT), aprovades pel Parlament l'abril de 1987, i responia a una doble intenció: divulgar el tractament que rebia el Solsonès en el cos legislatiu que es discutia i fer sentir la veu de la comarca en aquesta discussió. La tria definitiva dels conferenciants no va ser de cap manera arbitrària, ja que tots signaven un currículum meritori en qüestions territorials: Lluís Casassas, Marc-Aureli Vila, Enric Lluch, Ramon Morell i Lluís Armet i Coma. Totes les conferències, així com els col·loquis posteriors, van ser enregistrades, transcrites i trameses als autors per a la seva revisió, la qual cosa només va ser efectuada pels dos primers ponents. Únicament es va arribar a publicar el text de Lluís Casassas, a la revista Cardener (núm. 5, 1988).

Vint-i-cinc anys més tard, Enric Bertran dóna notícia de les cinc conferències en un article publicat a Oppidum. Revista cultural del Solsonès de fa poc (núm. 8, desembre 2010, p. 97-113). Els resums, efectuats a partir de la documentació del CES dipositada a l'Arxiu Comarcal del Solsonès, permeten fer-nos una idea molt àmplia i generosa del contingut de les dissertacions. A tall de postfaci ("...i què va passar després?"), l'autor de l'article exposa una reflexió sobre el desenvolupament de les LOT en el domini de la divisió comarcal des de 1987 fins a l'actualitat.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de juny de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat