Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Paisatges,
   crisis, i
       fotografia aèria...

 

   

 

Acaba d’aparèixer el tercer volum de la Geografia Literària dels Països Catalans, dedicat a les comarques tarragonines i Terres de l’Ebre. L’autor és Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic, i porta un pròleg del reusenc Josep Murgadas, professor de la Universitat de Barcelona. L’obra descobreix la riquesa literària de ciutats com Reus, Tarragona, Valls i altres indrets de bellesa paisatgística singular (Font de la Caramella, Escornalbou, Delta de l’Ebre…). [Text recollit al Blog de la Biblioteca d’Humanitats - Cartoteca UAB]

Us vam donar notícia del primer volum de la col·lecció, dedicat a les comarques barcelonines, tot just acabat de publicar.

 

 

El tema de les Trobades d'enguany va ser plantejat a Bolvir, en el marc de la Diada de Cerdanya 2009. Ens hi vam trobar una colla de l'Institut d'Estudis Ceretans, de la Societat Andorrana de Ciències, del Col·lectiu Pirineus Cultural i de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, i en nom de tots vam acordar que el tema escollit inicialment, el turisme, podia quedar engolit en un de més actualitat: el de les crisis. En plural perquè en som víctimes de moltes, superades amb més o menys èxit però sempre amb molt d'esforç. Per això ens va semblar que el plural era adequat, i aclaridor també el subtítol, conscients que aquesta no seria pas l'última.

També, coneixedors de la dificultat extrema que suposa endegar i consolidar projectes de desenvolupament econòmic al nostre extens territori pirinenc, ens semblava adequat plantejar que l'activitat turística, en totes les seves modalitats i especialment en la del turisme cultural, és un motor de superació de la crisi i a la vegada una víctima de la crisi. [De la presentació de Rosa Serra]

 

 

El Ministerio de Defensa del Gobierno de España ha cedit els 3.600 fotogrames corresponents al primer vol de característiques tècniques homogènies efectuat sobre Catalunya a l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). Va ser realitzat per l'US Map Service durant els anys 1945 i 1946 a una escala nominal d'1:42 000. Conservat pel Centre Cartogràfic i Fotogràfic (CCF) de l’Exèrcit de l’Aire, sota la denominació de "Sèrie A", ha tingut una difusió molt limitada fins a hores d'ara. Val a dir que les còpies dels fotogrames de la "Sèrie B", realitzada deu anys més tard pel mateix servei de l'exèrcit nord-americà, han estat comercialitzades pel CCF de fa molts anys i es poden consultar a l’apartat OrtoXpress del web de l’ICC des de l'any passat.

L’ICC incorporarà tots els fotogrames de la "Sèrie A" al seu web després de processar-les ortofotogràficament. Us oferim un detall de la ciutat i port de Tarragona a tall de mostra de les potencialitats informatives d'aquest vol. [Extractat de la Notícia 90 de l'ICC, 10 de febrer de 2011]

 

Llorenç Soldevila: Les comarques tarragonines i Terres de l’Ebre. Barcelona: Pòrtic, 2010 (Geografia literària dels Països Catalans, 3); 410 p.

 

 

Les crisis al Pirineu: passat, present i futur. Localitats diverses: Editors diversos, 2010 (Sisenes Trobades Culturals Pirinenques, 2009); 156 p. ISBN 978-99920-61-07-7.

 

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de febrer de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat