Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

El nou Nomenclàtor, obra de referència
de la toponímia de Catalunya

 

El 23 de febrer es va presentar a l’IEC el nou Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, una eina que facilita un ús social i públic normatiu dels noms de lloc catalans. Incorpora tretze mil topònims nous i inclou, per primera vegada, l'enregistrament i la transcripció fonètica dels nuclis de població.

Definitivament, Berga es pronuncia amb e tancada i Sant Boi amb o tancada. De la mateixa manera, s'estableix la denominació Vimbodí i Poblet en lloc de Vimbodí; Llano de Roldos passa a ser Pla de Roldors, i Can Trias a Viladecavalls ara és Can Tries. Així ho fixa el nou Nomenclàtor oficial de la toponímia major de Catalunya, una obra realitzada per la Generalitat de Catalunya, juntament amb l'IEC —com a institució responsable de la normativa de la llengua catalana—, i que compta amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, el Conselh Generau d'Aran, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Federació de Municipis de Catalunya.

"Ja no hi ha excuses per no usar les formes normatives", va remarcar el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, en la presentació de la publicació. En paraules del president de l'Institut, Salvador Giner, “l'obra ens ajudarà a palesar qui som i d'on venim, a destriar el nostre passat i forjar el nostre esdevenidor”, ja que “els noms que les comunitats humanes han conferit a les coses diu molt de llur història, llur forma de vida i llurs tradicions”. En l’acte de presentació del nou Nomenclàtor també van intervenir el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan; el síndic d’Aran, Francesc Boya, i representants de les dues entitats municipalistes.

 

 

El nou Nomenclàtor oficial inclou 52.700 topònims, tretze mil més que en la primera edició, i noms relacionats amb la microtoponímia com bordes, corrals, partides, paratges o coves. Una de les novetats més importants, però, és que incorpora la transcripció fonètica dels nuclis de població. "L'obra s'ha fet seguint les últimes recomanacions de l'ONU", explica Josep Moran, director de l'Oficina d'Onomàstica i membre de l'IEC. A més, la versió DVD que apareixerà properament inclourà un mapa interactiu, la locució fonètica pròpia dels nuclis, els principals topònims en llengua de signes i una base de dades amb tots els continguts del Nomenclàtor. Tot això farà del Nomenclàtor "una eina molt útil perquè els ciutadans, els mitjans de comunicació i els professionals de camps molt diversos facin un ús oral correcte i adequat dels noms de pobles, viles i ciutats", afirma Josep Moran.

 

 

Aquesta segona edició del Nomenclàtor oficial té un format diferent: s'ha editat en tres volums, més grans de mida però més manejables. Els dos primers inclouen els mapes municipals, i el tercer, l'índex. D’altra banda, s'han ordenat els mapes alfabèticament —en comptes de comarcalment— per a facilitar-ne la consulta. Gràcies a l’extensió del format, la cartografia ha guanyat protagonisme.

Així doncs, no només s'han afegit i revisat topònims sinó que s'ha millorat l'obra amb la nova dimensió dels mapes, la transcripció fonètica i l'enregistrament de la pronúncia. "Per això es pot dir que som pioners. Aquest Nomenclàtor és un dels més avançats", assegura el director de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC.  seguir >>>

 
Bernat Joan, Salvador Giner i J.-L. Carod-Rovira van presidir l'acte (fotografia IEC).

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de març de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat