El programa de recerca Diccionari de ciència i tecnologia neix l’any 2004 quan la Secció de Ciències i Tecnologia planteja la necessitat que l’IEC disposi d’una plataforma terminològica de ciència i tecnologia amb la finalitat de:
- recollir tot el material terminològic inclòs en les publicacions de les seccions de ciències i les societats filials de l’IEC al llarg de la seva història,
- permetre la introducció de dades terminològiques de bell nou,
- permetre la consulta de dades terminològiques i de materials científics, i
- permetre l’edició de diccionaris publicables en paper o en qualsevol format electrònic a partir de la depuració de dades terminològiques.
No obstant això, el programa té com a finalitat última, i a llarg termini, l’edició d’un Diccionari de ciència i tecnologia, el qual s’elaborarà amb una base de dades en línia, consultable des del lloc web de la plataforma, i sobre la qual podrem realitzar les funcionalitats anteriorment esmentades.
Actualment, aquest programa integra, entre d'altres materials, el Diccionari de ciències ambientals i el Diccionari de geologia, l'edició en línia dels quals va ser presentada als locals de IEC a les darreries de l'any 2008.
Textos i imatges recollits al web de l'IEC.
|
|
|
|
El Diccionari de geologia d'Oriol Riba i Arderiu, publicat per Enciclopèdia Catalana l'any 1997, compila gran part del coneixement geològic. El 2007, atenent al caràcter d'obra de referència, i donat l'exhauriment de la mateixa fa uns anys, amb el suport d’Enciclopèdia Catalana, l’Institut d'Estudis Catalans es va plantejar la realització d'una edició en línia, d'accés obert i gratuït, la qual permetés adaptar el diccionari a les noves tecnologies, amb la finalitat de facilitar l'accés i la difusió de l'obra a tota la comunitat científica i docent, principalment, de llengua catalana.
|
|
|
|
El Diccionari de ciències ambientals (DCA) és un diccionari especialitzat que conté aquelles entrades que són pròpies del llenguatge que caracteritza les ciències ambientals i que té com a objectiu oferir un repertori català, normalitzat i actual, dels termes vigents d'una disciplina que està en evolució constant, i que no només afecta la comunitat científica d'experts, sinó també la societat en general, omplint, així, un buit en la lexicografia especialitzada en català, que fins ara només disposava de diccionaris sectorials d'algun àmbit concret (com ara el sanejament o la gestió ambiental). L'edició del DCA ha estat dirigida per l'economista Pere Riera i Micaló. D'entre la trentena d'autors i col·laboradors hem trobat l'urbanista i consoci Ricard Pié.
|
|