Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

El 30 de març de 1979, al Palau Dalmases, seu d’Òmnium Cultural, va tenir lloc l’homenatge que la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, va tributar al seu antic president i il·lustre geògraf Josep Iglésies i Fort, en reconeixement a la seva dedicació a la cultura catalana. Va presidir l’acte el president de l’Institut, Joan Ainaud de Lasarte, i hi van assistir gran nombre de membres de l’Institut, de la Societat Catalana de Geografia i de diverses entitats excursionistes.

L’homenatge tenia per objectiu oferir al senyor Iglésies el primer tom de la Revista Catalana de Geografia, íntegrament dedicat a l’homenatjat. En primer lloc va prendre la paraula el director i editor de la revista, Josep M. Puchades i Benito, qui en va exposar l’orientació. A continuació el president de la Societat, Lluís Solé i Sabarís, va fer una breu apologia de l’obra de Josep Iglésies, com a polígraf, en les seves facetes de geògraf, historiador i literat, tot assenyalant les seves principals aportacions, però sobretot va insistir en la seva actuació com a ciutadà exemplar al servei de la cultura catalana, primer des del Centre de Lectura de Reus, més tard al Centre Excursionista de Catalunya i, actualment, com a secretari de la Fundació Salvador Vives Casajuana, i com a organitzador de les assemblees intercomarcals d’estudiosos, que han arribat a la vint-i-quatrena edició. Es va referir en particular als

 

anys en què la Societat no va poder actuar públicament, en els quals Josep Iglésies en va ser l’ànima i oferia casa seva, al passatge Permanyer, per celebrar-hi clandestines sessions científiques. Finalment, li va fer lliurament del volum d’homenatge, que conté nombrosos articles de destacada autoria que estudien diferents aspectes de la seva personalitat.

Josep Iglésies va agrair l’homenatge i va assenyalar que l’únic que s’havia proposat és servir desinteressadament la cultura catalana i va transmetre l’homenatge a qui va ser el seu mestre i mestre de tots els geògrafs catalans, Pau Vila, que assistia a l’acte. Finalment Joan Ainaud va assenyalar com l’Institut feia poc que havia distingit Josep Iglésies, en escollir-lo membre numerari d’aquesta institució, i va desitjar a la Revista Catalana de Geografia llargs èxits, tal com augurava la qualitat del número presentat.

Llesta aquesta primera part de la sessió, l’arquitecte Manuel Ribas Piera va donar una conferència sobre La divisió urbanística de Catalunya, en la qual va exposar els seus punts de vista sobre el paper decisiu de la ciutat en la futura ordenació territorial de Catalunya.
[Traducció de l’article publicat a La Vanguardia el 5 d’abril de 1979 realitzada per Enric Bertran]

 

Josep Iglésies porta la torxa en la Renovació de la
Flama de la Llengua Catalana, a Montserrat, l'any 1975;
Fotografia reproduïda de Revista Catalana de
Geografia
, 1 (1978), p. 133.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de gener de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat