Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
    "La idea del cartograma estadístic se’m va afigurar en preparar la realització d’uns mapes dels Estats Units en els quals calia mostrar la distribució de fets econòmics diversos, com poden ser les plantes siderúrgiques, els establiments tèxtils, les centrals elèctriques, les seus bancàries, etc. S’endevinaven uns mapes massa carregats a la regió nord-est mentre que la major part del país restava pràcticament buit la qual cosa els restava interès. De poder augmentar l’escala del cantó nord-est i reduir la de l’oest, la distribució es podria mostrar de manera més efectiva."
  E. Raisz
(1893-1968)

 

"La distorsió rasa i curta del mapa hauria estat contraproduent, a més d’errònia, però, si anem una mica més lluny i fem abstracció de les línies perimetrals del país en conformar cada regió a un rectangle de dimensió proporcional al valor per representar, arribem, al capdavall, al cartograma estadístic rectangular. A fi i efecte de fer possible les comparacions, resulta indefugible adoptar un procediment de construcció ben definit de manera que, qualssevol que siguin els valors per a representar, l’arranjament sigui idèntic."

 

Inclòs en el recull:
 

Disposeu de l'article complet en versió catalana.

 
Raisz, Erwin : "The Rectangular Sta-
tistical Cartogram". The Geographical Review, 24 (1934), p. 292-296.
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 de maig de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat