Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
    "Al llarg de quatre sessions repartides durant els mesos de maig i juny de 1817, Alexander von Humboldt va llegir un dilatat informe sobre el tema de les isotermes i la distribució de les temperatures sobre el globus a l’Acadèmia de Ciències de París."
  "En sí mateixa, la Carte des lignes Isothermes par M.A. de Humboldt té, més aviat, l’aparença d’un diagrama que no pas d’un mapa. Bastida com una carta plana (projecció equirectangular amb paral·lel estàndard a 0º) a escala equatorial aproximada d’1:115 000 000, només abasta una part del globus terraqüi, això és, l’àmbit situat al nord de l’Equador fins a la latitud de 85º N centrat en el meridià de París i entre 94º de longitud
  A. von Humboldt
(1769-1859)

oest fins prop de 122º de longitud est, aproximadament. Ultra la presentació dels paral·lels de deu en deu graus, només mostra tres meridians en un rectangle de 219 x 95 mm. i 13 localitats de les quals facilita el registre de la temperatura mitjana d’estiu i d’hivern. La buidor és la nota dominant a la resta del paper; hi manca qualsevol altra indicació geogràfica, fins i tot la línia de costa."

 

Inclòs en el recull:
 

Disposeu de l'article complet en versió catalana.

 
Robinson, Arthur H.; Wallis, Helen M. : "Humboldt’s Map of Isothermal Lines: A Milestone in Thematic Cartography". The Cartographic Journal, IV : 2 (Londres, 1967); pp. 119 – 123.
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de maig de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat