Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

La Cartoteca de Catalunya (CTC-ICC) es va crear anys després de la creació de l’ICC (Llei 11/1982 del Parlament de Catalunya) com a unitat integrada dins l’estructura interna de l’Institut i sota la responsabilitat de Montserrat Galera i Monegal.

Des de la seva creació fins que Montserrat Galera va deixar les seves activitats per jubilació, les múltiples activitats realitzades en la Cartoteca són una mostra de la seva direcció: el mateix any de la seva creació (1985) es va organitzar la primera exposició: Mapes de Catalunya dels segles XVII i XVIII; l’any següent es va obrir la sala de consulta com a servei públic; el 1989 es va publicar la primera monografia de la CTC: una reedició corregida i augmentada del llibre de Mn. Ignasi Ma. Colomer Cartografia de Catalunya i dels Països Catalans; els anys 1990-2000 es van dur a terme els cursos de doctorat sobre història de la cartografia en col•laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona; dos anys més tard es publica el primer catàleg de mapes de Catalunya. L’any 1995, a conseqüència del trasllat de la seu de l’ICC del carrer de Balmes (Barcelona) al Parc de Montjuïc (Barcelona), la CTC obre les portes de la sala de consulta a Montjuïc; el 1997 el catàleg de la CTC entra a formar part del Catàleg Col·lectiu d’Universitats de Catalunya (CCUC) per un acord amb el CBUC, i finalment l’any 2002 se supera el llindar de 250.000 registres cartogràfics i s’inicia la digitalització del seu fons, cosa que situa la Cartoteca com un dels centres de referència de la península Ibèrica pel que fa a centres d’aquestes característiques.

El llibre Recull d’articles sobre cartografia i cartoteques és una recopilació de 13 articles publicats per Montserrat Galera entre 1979 i 1994. A més, al final del llibre, s’hi troba la bibliografia exhaustiva de totes les seves publicacions entre 1972 fins el 2006. El llibre pretén ser un homenatge sentit a Montserrat Galera i Monegal per l’alt nivell d’implicació en el seu paper de directora de la Cartoteca de Catalunya.

[Text i imatge recollits del Full Informatiu, 31 (febrer 2008) de l'ICC.]

 

 

 

 

 

Montserrat Galera i Monegal: Recull d’articles sobre cartografia i cartoteques. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, 2008; 164 pp.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
9 d'abril de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat