Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
  "Els mapes són eines imprescindibles per a la guerra, com els bombarders o els submarins. Ara mateix es prenen decisions estratègiques transcendentals a la llum de la informació que faciliten per tal de moure vaixells i avions, homes i municions. Els mapes reforcen l'opinió pública i la moral de la gent. Quan la guerra sigui finida, contribuiran a conformar el pensament i l'acció dels qui hauran de reconstruir un món desballestat. No perdrem temps, doncs, a esforçar-nos per a entendre correctament la mena d'informació que ofereixen".
 
  J.K. Wright
(1891-1961)

"En aquest article plantejarem un fet incontrovertible amb totes les seves implicacions: el fet que els mapes són dibuixats per humans i no pas escopits automàticament per màquines, de manera que són influenciats per les limitacions humanes. Malgrat que això no tingui discussió, alguna de les seves implicacions són oblidades massa sovint. L'aparença polida, precisa i endreçada que presenta un bon mapa li dóna un toc d'autenticitat científica de la qual no és pas sempre mereixedor. Un mapa pot ser com aquella persona que parla de manera convincent i clara d'un assumpte el coneixement del qual no domina. Tendim a assumir massa de pressa que el dibuix en el mapa de l'arranjament dels objectes sobre la superfície de la terra equival a una fotografia, la qual cosa, naturalment, no fa pas al cas. L'objecte situat fora de la càmera impressiona la seva pròpia imatge mitjançant un procés purament òptic i químic. La imatge que presenta un mapa ha estat dibuixada per mans humanes i controlada per operacions pròpies de l'enteniment humà."

Wright, John K. : "Map makers are human. Comments on the subjective in maps". The Geographical Review, XXXII, núm. 4 (1942); p. 527-544.
 

Inclòs en el recull:
 

  Disposeu de l'article complet
en versió catalana.
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de març de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat