Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 
 

"La imatge (9) que aparella els dos ordenaments [el de les dades i el visual] restableix la veritat. Però aquella persona que només veu el mapa (8) memoritza una geografia falsa. I quan un hom remarca aquests errors no es estrany d'escoltar com a resposta: 'Això no té cap mena d'importància atès com, amb l'ordinador, tothom és lliure de posar el color que vulgui'.

 
  J. Bertin
(1918-2010)

Aquesta resposta assenyala l'amplitud de la confusió entre veure i llegir. Assenyala en quina mesura els seus autors ignoren com n'és d'impossible l'esmena mental d'una imatge falsa. No! Aquesta llibertat no existeix! I és per això mateix que la cartografia és un llenguatge universal. És un llenguatge limitat i rigorós el qual només disposa d'un sol ordenament visual."

 

Inclòs en el recull:
 

Disposeu de l'article complet en versió catalana.

 
Bertin, Jacques : "Voir ou lire" a Cartes et figures de la Terre. París: Centre Georges Pompidou, 1980, p. 2-8.
   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de desembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat