Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  
   

 
Planificació estratègica territorial
 
20 anys pensant i construint el futur.
 
Curs al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / 7, 8 i 9 de novembre de 2007
 

  

 

Han passat ja més de 25 anys del primer pla estratègic de ciutat (San Francisco) i prop de 20 anys des de la posada en marxa del I Pla Estratègic Econòmic i Social de Barcelona, considerat la primera gran experiència de planificació estratègica a casa nostra i que s’ha constituït en la referència de bona part dels plans realitzats posteriorment a Europa i l’Amèrica Llatina. No obstant, el pas del temps, les transformacions territorials, socials i econòmiques i les diverses adaptacions que s’han realitzat en la translació d’aquesta exitosa experiència a altres ciutats i a altres territoris són factors que han comportat, lògicament, la superació de determinats plantejaments i l’aparició de nous reptes, com també noves alternatives, a l’hora de pensar i construir el futur. El posicionament estratègic d’un territori, lligat a la seva imatge i promoció, es considera cabdal per al seu desenvolupament; la dialèctica entre planificació estratègica i planificació territorial/urbanística segueix essent complicada; els plans de caire sectorial guanyen protagonisme però rarament conflueixen en una mateixa estratègia global; en definitiva, la planificació estratègica territorial està més en auge però també es posa més en qüestió que mai.
El curs proposa diverses reflexions al voltant de la planificació estratègica territorial: des del propi concepte de planificació fins a la seva aplicabilitat en diferents contextos territorials; des de la visió política de l’estratègia a la utilització d’eines metodològiques específiques. Es pretén, així, avançar cap a la definició del model o models de planificació més adients al segle XXI i a les noves premisses del govern dels territoris i els nous reptes als que aquests s’enfronten. Els discursos i plantejaments més conceptuals es combinaran, doncs, amb la presentació d’experiències i eines de caire més operatiu.

  

 

Dimecres, 7 de novembre

 

9:30  Inauguració del curs / Joan Fuster Sobrepere, Director acadèmic CUIMPB – Centre Ernest Lluch, i Teo Romero, President delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Diputació de Barcelona.
9:45  Presentació del curs: objectius i estructura / Leandre Mayola.
10:00  Conferència inaugural: Ciutats i territoris intel·ligents / Alfonso Vegara, Director Fundación Metrópoli - Madrid.

I. La planificació estratègica com a instrument per al desenvolupament urbà i territorial
 

12:00  Taula rodona La planificació estratègica territorial al segle XXI / Jordi Borja, geògraf i urbanista; Manuel de Forn, vicepresident ALG – Indra; Francesc Santacana, coordinador general Pla Estratègic Metropolità de Barcelona; presentats i moderats per Oriol Nel·lo, secretari de Planificació Territorial Generalitat de Catalunya.
 
13:00  Sessió panell (I): experiències catalanes: La planificació en diferents contextos: motivacions, expectatives, dificultats... i resultats / Susana Closa, directora de Serveis de l’Àrea d’Alcaldia Ajuntament de Viladecans; Xavier Cano, cap d’Ocupació, Formació i Economia Social Ajuntament de Manresa; Marta Purtí, gerent, Consorci del Moianès; Gemma Sivill, directora, Fundació Pro-Penedès; presentats i moderats per Ramon Ruiz, cap de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic Local. Diputació de Barcelona.

 

 

Dijous, 8 de novembre

 

9:30  Sessió panell (II): experiències espanyoles : La planificació en diferents contextos: motivacions, expectatives, dificultats... i resultats. / Donosti: Avançant en la innovació urbana, Kepa Korta, director Pla estratègic de Donosti; Jaén: l’enfocament provincial de l’estratègia, Antonio Martín, director Pla estratègic de la província de Jaén; Valle del Jerte: territori rural; territori estratègic, Elisa Esteban, gerent SOPRODEVAJE; Saragossa: més enllà de l’EXPO 2008, Javier Celma, director tècnic Ebrópolis; presentats i moderats per Oriol Estela, assessor tècnic en planificació estratègica Diputació de Barcelona.

II. Nous instruments i enfocaments de la planificació estratègica
 

13:30  Nous enfocaments (I) : Quins plans per als reptes actuals del territori? / Andreu Ulied, director MCrit, S.L.
16:00  Nous enfocaments (II) : Els grans esdeveniments: motor estratègic / José María Gil Suay, comissionat municipal per a la Copa Amèrica. Ajuntament de València.
17:30  Els plans estratègics com a inici de la governança / Josep Maria Pascual, President Fundación Ciudadanía y Buen Gobierno.
18:30  La ciutat i el territori com a imatge / Núria Benach, professora de Geografia Humana. Universitat de Barcelona.

Directors: Leandre Mayola i Joan Campreciós

Coordinadors: Ramon Ruiz i Oriol Estela

 

 

Divendres, 9 de novembre

 

Nous instruments
 

9:30  Eines per a la prospectiva territorial / Eneko Astirraga, professor de prospectiva. Universidad de Deusto.
10:30  Geo-visualització per a una planificació territorial interactiva: experiències i reptes / Irene Compte, Directora Servei de SIG i Teledetecció. Universitat de Girona.
12:00  El treball en xarxa entre plans estratègics / Maravillas Rojo, Secretària general. Centro Iberoamericano de Desarrollo Estratégico Urbano.
13:00  Conclusions i cloenda : notes per a l’articulació de la planificació estratègica a la província de Barcelona / Joan Campreciós i Teo Romero.

Lloc de realització: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Preu de la matrícula: 145 € (estudiants universitaris 90 €) / Codi : 7017.
Matriculació: CUIMPB - Centre Ernest Lluch / Edifici de l'Antic Teatre. CCCB / Montalegre 5 / 08001 Barcelona / Tel. 93 302 06 34 www.cuimpb.cat

Patrocina: Diputació de Barcelona

 

 

Text de presentació i programa facilitats per la coordinació del curs.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
31 d'octubre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat