Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

 

 

 

 

 

 

 

Tindran lloc a l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona.

La quota d'inscripció és de 75 euros. La inscripció serà gratuïta per als socis i les sòcies de la Societat Catalana de Geografia. Hi ha prevista una quantitat limitada de beques d'inscripció per a estudiants o joves investigadors. El termini per a sol·licitar ajuts acaba el dia 19 d'octubre de 2007. Inscripcions, sol·licitud de beques d'inscripció i informació: www.iec.cat/canviclimatic.

Coordinadors: Javier Martín-Vide (UB) i David Saurí (UAB).

Informació recollida del tríptic informatiu.

 

Presentació

Enguany es commemoren deu anys des de la signatura del protocol de Kyoto. Des d'aleshores el coneixement de l'escalfament de l'atmosfera i els canvis induïts per aquest escalfament en el seu comportament, el que es coneix com a canvi climàtic, ha progressat considerablement.

Amb les Jornades sobre Canvi Climàtic a l'Europa Mediterrània, el grup d'Experts sobre Canvi Climàtic a Catalunya (GECCC) pretén aportar a la societat una visió actualitzada sobre la problemàtica del canvi climàtic pensant específicament en el nostre país. Les jornades volen donar a conèixer els principals resultats del Quart Informe de l'IPCC i saber fins a quin punt aquest avança en el coneixement de les conseqüències (naturals i socials) de l'escalfament de l'atmosfera en l'àrea mediterrània i, específicament, en la Península Ibèrica. També es vol aconseguir fer una anàlisi de les possibles conseqüències que s'intueixen per a dos àrees fonamentals per al medi ambient i la societat catalanes com són les àrees litorals i les àrees de muntanya. Per ambdós espais es plantejaran possibles conseqüències sobre el medi físic i la biodiversitat i també sobre el medi humà, amb un èmfasi especial en el sector turístic. Tots els ponents són experts internacionals sobre els impactes del canvi climàtic en zones costaneres i de muntanya a l'àrea mediterrània.

El Grup d'Experts del Canvi Climàtic a Catalunya (GECCC) és un grup format per experts interdisciplinaris en els temes del canvi climàtic a Catalunya que es va formar gràcies a l'impuls atorgat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya. Per a aquestes jornades es compta amb el suport del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l'Institut d'Estudis Catalans.

 

Programa

   

Dijous, dia 8 de novembre

10:00  

Inauguració

10:30   Conferència inaugural: Els efectes directes i indirectes del canvi climàtic a la Mediterrània / Joandomènec Ros (UB)
12:00   La modelització del sistema climàtic: realitats i perspectives / Maria Noguer (Universitat de Reading)
13:00   Anàlisi de la vulnerabilitat i canvi climàtic / Tom Downing (Stockholm Environment Institute)
16:00   La resposta dels ecosistemes pastorals de les muntanyes mediterrànies al canvi climàtic / Ma. Teresa Sebastià (UdL)
17:00   Canvis ràpids del clima en el passat a l'àrea mediterrània / Rainer Zahn (ICREA- UAB)
18:00   Modelització del clima global i regional i el seu desenvolupament actual en el supercomputador MareNostrum / Pedro Jiménez-Guerrero (UPC)
   

 

   

Divendres, dia 9 de novembre

9:30   Aspectes socioeconòmics del canvi climàtic en àrees de muntanya / Antoni F. Tulla (UAB)
10:30   Com pot evolucionar el turisme d'hivern en una situació de canvi del clima? / Joan Carles Llurdés (UAB)
12:00   L'impacte dels canvis atmosfèrics en els sistemes muntanyosos i mediterranis / Christian Körner(Universitat de Basilea)
13:00   La sensibilitat i vulnerabilitat de les àrees costaneres mediterrànies / Agustín Sánchez-Arcilla(UPC)
16:00   Aspectes socioeconòmics de l'evolució del litoral / Françoise Breton (UAB)
17:00   Els impactes del canvi climàtic en el turisme de sol i platja / José Fernando Vera (Universitat d'Alacant)
18:00  

Cloenda

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
19 de setembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat