Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

Presentació

A més de l’accés a coneixements d’especialistes, el curs ofereix l’oportunitat excepcional d’immergir-se en la saviesa del nostre temps. Els professors que hi intervenen són membres numeraris de l’IEC, la més alta, més antiga i més compromesa institució acadèmica d’àmbit català. Fundat fa cent anys i impulsat per figures genials com Enric Prat de la Riba, Joan Maragall i Pompeu Fabra, castigat implacablement per les dues dictadures espanyoles del segle XX, l’Institut manté una exemplaritat heroica que dóna un plus de saviesa a la veu experta dels professors d’aquest curs.

L’IEC exerceix per llei l’autoritat normativa sobre la llengua catalana i esdevé, així, per mitjà de la seva Secció Filològica, la nostra acadèmia de la llengua. Semblantment, encara que sense autoritat normativa però amb empatia moral i responsabilitat social, la Secció de Filosofia i Ciències Socials proposa un curs de presa de consciència dels valors universals de la cultura catalana del segle xx a través de la cadena de deu dels seus representants exemplars.

Projectades sobre l’horitzó del segle XXI, les deu lliçons versen sobre la figura de deu testimonis de la història catalana del segle XX en tota la seva complexitat cultural, ideològica, social i política. Cadascun en el seu àmbit i en el seu moment, però no aïlladament, sinó de manera acumulativa. No pas encapsulats en un capítol de la història, sinó radiants fins avui mateix en els nostres posicionaments quotidians. El professor ponent exposarà la lliçó i, després d’una pausa, un altre professor proposarà un breu contrapunt que obrirà el col·loqui. Des d’Enric Prat de la Riba fins a Joan Fuster, tots els autors escollits formen part del cànon català.

 

 

Deu testimonis del segle XX
Deu lliçons per al segle XXI

Curs d’Alts Estudis sobre cultura,
política i societat (1907-2007)

 

Per això el curs s’adreça a les persones interessades a prendre part activa en el seu futur com a ciutadans catalans. El retrat robot de l’alumne d’aquest curs té dues cares: la de l’intel·lectual jove o sènior que estudia i/o treballa i la del directiu amb responsabilitats en una empresa o a l’Administració pública, tots implicats en els debats actuals d’idees.

Es tracta d’entendre la cultura catalana com un tot i com un projecte obert. El curs és un desafiament a comprendre el que ens està passant ara que celebrem el centenari de l’IEC. Aquesta és la clau: la institució acadèmica i civil que ens ha fet visibles en els últims cent anys ens ofereix la possibilitat amb aquest curs d’entendre la nostra visibilitat en els cent anys que vénen.

Per a entendre i decidir la nostra vida privada i pública és indispensable conèixer les idees i els propòsits que portem entre mans. Tota intervenció de qualitat en la vida actual, de l’empresa a l’Administració, parteix de coneixements de qualitat com els que ofereix aquest curs. "Vostè que exigeix qualitat, coneix aquests deu mestres?" Que vol dir: prendre les bones decisions demana coneixements de qualitat que portin a la saviesa.

 

Programa

Dimecres 2 de maig, de 16 h a 18 h
ENRIC PRAT DE LA RIBA (1870-1917)
La nacionalitat catalana (1906)
El procés de recuperació institucional
Josep M. Puig Salellas / Antoni Serra Ramoneda

Dimecres 2 de maig, de 18 h a 20 h
JOAN MARAGALL (1860-1911)
"La ciutat del perdó" i altres escrits (1909)
La consciència civil
Pere Lluís Font / Josep M. Casasús

Dijous 3 de maig, de 16 h a 18 h
EUGENI D’ORS (1881-1954)
Glosari (1906-1920)
La construcció d’una cultura
Octavi Fullat / Dídac Ramírez

Dijous 3 de maig, de 18 h a 20 h
ALEXANDRE GALÍ (1886-1969)
Per la llengua i per l’escola (1931)
L’aposta per l’educació
Jordi Cots / Josep González-Agàpito

Divendres 4 de maig, de 16 h a 18 h
CARLES RIBA (1893-1959)
Elegies de Bierville (1943)
Humanisme contra barbàrie
Joan Triadú / Ricard Torrents

Divendres 4 de maig, de 18 h a 20 h
JOSEP FERRATER MÓRA (1912-1991)
Les formes de la vida catalana (1944-1960)
Identitats
Josep-M. Terricabras / Gabriel Amengual

Dilluns 7 de maig, de 16 h a 18 h
JAUME VICENS VIVES (1910-1960)
Notícia de Catalunya (1960)
Una proposta de recobrament
Joan Vilà-Valentí / Pere Puig

   

Coordinació: Ricard Torrents / L’assistència a les sessions és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament a: informacio@iec.cat / Aquesta activitat està reconeguda per la Universitat Autònoma de Barcelona amb 1,5 crèdits de lliure elecció adreçats a tots els alumnes / Els assistents podran demanar un certificat de participació.

 

Dilluns 7 de maig, de 18 h a 20 h
MARIA AURÈLIA CAPMANY (1918-1991)
La dona a Catalunya (1966)
La lluita per la igualtat
Encarna Roca / Carlota Solé

Dimarts 8 de maig, de 16 h a 18 h
FRANCESC DE B. MOLL (1903-1991)
Els altres quaranta anys (1975)
La unitat de la llengua
Antoni J. Colom / Joan Becat

Dimarts 8 de maig, de 18 h a 20 h
JOAN FUSTER (1922-1992)
Un país sense política (1976)
La mirada crítica
Joan Francesc Mira / Miquel de Moragas

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
16 d'abril de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat