"A La Vanguardia del proppassat dissabte dia 20 de gener va aparèixer un article titulat Finiquito a las carreras minoritarias, un més de la sèrie que darrerament aquest rotatiu publica en relació amb el futur de la universitat catalana. En aquest article es prenia la titulació de Geografia com a exemple..." o, potser, com a cap d'esquila. Hem tingut accés a la rèplica redactada pel President del Col·legi de Geògrafs a Catalunya, Dr. Antoni Francesc Tulla, qui ens ha autoritzat a reproduir-la íntegrament. Ho fem amb molt de gust.
|
|
|
Geografia, Ciència del Territori.
A La Vanguardia del proppassat dissabte dia 20 de gener va aparèixer un article titulat Finiquito a las carreras minoritarias, un més de la sèrie que darrerament aquest rotatiu publica en relació amb el futur de la universitat catalana. En aquest article es prenia la titulació de Geografia com a exemple i es reblava aquest protagonisme sobrevingut amb una frase que, si pel cap baix ens sembla mancada de fonament, es pot tenir per insultant: No sólo no hay más alumnos, sino que el país tampoco necesita más geógrafos. Vistes així les coses, es un deure plantejar una rectificació i exposar les raons per les quals la Geografia és una disciplina important i necessària en la societat europea del segle XXI.
La Geografia és una disciplina reconeguda en el món científic d'ençà les aportacions d'Alexander von Humboldt i Karl Ritter de la primera meitat del segle XIX. És per això que la Geografia és present a diversos països del món i, en especial, a Europa. A països com Alemanya, França, Holanda o Anglaterra, posem per cas, constitueix un dels estudis amb major demanda per la capacitació que dóna per a l'ordenació del territori. La diferència principal respecte al que passa al nostre país és precisament la capacitat d'adaptació a les noves necessitats professionals d'una ciència del territori com és la Geografia. En aquest sentit, l'any 2003, en plantejar-se una revisió i renovació dels títols de grau davant del repte del nou Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), l'"Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación" (ANECA, Madrid) va encarregar l'elaboració de “Llibres Blancs" d'aquells estudis que podien satisfer tres condicions: existir com a títol en un nombre important de països europeus; oferir uns perfils professionals ben definits per a la inserció laboral; i demostrar una estructura d'estudis que compleixi els requisits de l'EEES. Fou el cas del títol de grau en Geografia i Ordenació del Territori el qual va ser considerat com un dels més ben realitzats. En la seva elaboració hi van participar tres col·lectius: l'Associació de Geògrafs Espanyols, el Col·legi de Geògrafs i una tria de departaments de Geografia. Així mateix, es varen efectuar enquestes i entrevistes a llicenciats en geografia i a empreses susceptibles d'ocupar geògrafs. El resultat de tot plegat va permetre demostrar la necessitat dels professionals de la geografia.
|
|
En el Llibre Blanc de l' ANECA, la Geografia es presenta com una ciència del territori, una disciplina naturalista i ambiental, alhora que eminentment social, amb una vessant teòrica i una altra, cada volta més important, d'aplicada i pràctica. La Geografia contribueix decisivament a la comprensió general dels espais a diverses escales d'anàlisi. Els seus mètodes concreten espacialment les idees pròpies de disciplines com l'arquitectura, el dret, l'economia, la història, la sociologia o les ciències naturals i fonamenten així el diagnòstic i les propostes d'intervenció. La seva aplicació pràctica es concreta en l'Ordenació del Territori.
La inserció laboral dels geògrafs i geògrafes és alta a causa de la polivalència que els permet desenvolupar el seu treball professional en diversos àmbits laborals, ja sigui del sector públic com del privat. A més a més de l'ensenyament, a tots els seus nivells, i la investigació bàsica i aplicada, les noves vies d'inserció laboral dels Titulats en Geografia vénen a dir que aquests professionals no es troben limitats a unes poques línies de treball clàssiques, sinó que la seva adaptació a un context laboral global, dinàmic i canviant és un fet incontrovertible. La seva intervenció en tots els dominis de l'Ordenació del Territori, l'urbanisme, la projectació paisatgística, les Agendes 21 locals, sense oblidar les Tecnologies de la Informació Geogràfica, l'anàlisi demogràfica i de les migracions, el geomàrqueting o les polítiques de planificació del sòl i de l'habitatge, en són bona prova. Ja són 1.500 els col·legiats que treballen en activitats diverses a l'ensenyament a tot Espanya.
Les titulacions de Grau en Geografia són presents a tots els països europeus i, en alguns, és de tal intensitat la seva importància i participació en el mercat laboral que es preparen itineraris específics d'iniciació a l'especialització des dels nivells més elementals de la carrera laboral. A més a més, la Geografia apareix com a disciplina bàsica a molts programes de màster per la tendència creixent de la seva col·laboració amb altres títols afins que van des de l'Economia fins a les Ciències Ambientals, passant per un ampli espectre de possibilitats, d'entre les quals destacarem les d'Ordenació del Territori, el Desenvolupament Regional i Local, els estudis de la Població i els estudis ambientals, així com els seguir >>>
| |
|