Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

"Tenim noms d'una brevetat concisa, com el singular escamot de monosil·labs de la Cerdanya, reminiscència d'assentaments humans i cultures antiquíssims, que van precedir la llatinització: Alp, Das, Ix, Ger, Urtx... I en tenim d'altres de brillants i sonors, d'un poder d'evocació  gairebè màgic: Bassegoda, Tagamanent, Subenuix, Fussimanya... N'hi ha que recorden encara la primitiva presència basca, cap al cantó del Pallars, i d'altres, a les comarques més meridionals, que són un testimoni perdurable de la penetració dels àrabs.

"Sense un nom concret que el caracteritzi i el diferenciï dels altres, el record del paratge més excepcional tendeix a esvair-se, a esdevenir tèrbol i imprecís. I són molt nombrosos els indrets que hem visitat impulsats solament pel prestigi d'un nom, pel poder màgic que tenen de fer-nos imaginar la seva bellesa i pressentir la seva realitat singular, a vegades amb una força tan persuasòria i gairebé obsessiva que no hem parat fins a haver-los conegut, fins a haver-hi estat."

"L'excursionista que estima verament el paisatge, que ha aconseguit de comprendre'l i d'identificar-s'hi plenament, en valora cada nom amb una estima que sobrepassa de bon tros la que prové de la seva estricta funció designativa i referencial, i que a cops arriba a la pura fascinació."

Albert Jané: Els camins irresolts

 

Programa

10
Per què cal conèixer els noms de lloc? Una aventura fascinant. / Albert Jané, lingüista i excursionista, membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

17
La flora i la fauna a la toponímia. De Freixenet a Falgars passant per Can Llobatetes / Carles Riera, lingüista, professor de la Universitat Ramon Llull.

24
Els noms, la clau del territori / Joan Tort, geògraf, professor de la Universitat de Barcelona.

31
Pujol. Serrat, Codina, Soler, Comes i Valls... Els noms del relleu i el paisatge / Carles Domingo, membre de la Societat d'Onomàstica, autor del llibre Els noms de les formes de relleu.

Totes les sessions són en dimarts i tindran lloc a la sala d'actes de la Unió Excursionista de Sabadell (carrer de la Salut, 14- 16), a les 8 del vespre.

L'assistència a les conferències es lliure i gratuïta.

 

Textos i imatge recollits en el díptic anunciador. Per a detalls, poseu-vos en contacte amb la Unió Excursionista de Sabadell

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 d'octubre de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat