Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

En l'actualitat el paisatge està assolint protagonisme i reconeixement com a objecte d'interès social, que es tradueix en iniciatives socials i polítiques que contribueixen a la seva millora i valoració com a patrimoni col·lectiu. L'objectiu del congrés és obrir el ventall d'aproximacions vers el paisatge, tant en l'eix dels àmbits científics i tècnics d'estudi, com en l'eix de les pràctiques professionals dels congressistes, abastant la diversitat d'àmbits i escales existents. El congrés s'adreça tant al col·lectiu de membres i col·laboradors dels centres i instituts d'estudis, o d'associacions afins, com a tota la comunitat científica i tècnica organitzada al voltant de les universitats, altres institucions acadèmiques o d'altres activitats professionals.

Àmbit 1. Paisatge rural: herència i transformació. Paisatge natural i agroforestal. Mercat i canvis agraris. Paisatges històrics.

Àmbit 2. Turisme, patrimoni i paisatge. Consum versus valorització. Desenvolupament local i aprofitament dels recursos. Ordenació del territori i de les activitats.

Àmbit 3. Paisatge urbà, ciutats i pobles en transformació. Expansió urbana i ocupació del sòl. Escenaris i agents urbans. Espais i identitats.

Àmbit 4. Art, literatura i paisatge. Mirades sobre el paisatge. El paisatge en l'art i en la literatura. La literatura i l'art com a patrimoni vinculat als paisatges.

Comité científic i organitzador
Jaume Busquets. Subdirecció General de Paisatge de la Generalitat Catalunya
Ignasi Cuadros. CCEPC i Centre d'Estudis del Bages
Narcís Figueras. Universitat Oberta de Catalunya i Centre d'Estudis Selvatans
M. Carme Jiménez. Institut Ramon Muntaner
Sergi Marí. Institut Menorquí d'Estudis
Mireia Mascarell. Universitat de Barcelona i Centre d'Estudis de l'Hospitalet
Josep Santesmases. CCEPC i Centre d'Estudis del Gaià
Josep M. Vidal. Institut Menorquí d'Estudis
Francesc Viso. CCEPC

Dates i seu
14, 15 i 16 d'octubre de 2005
Museu de Menorca
C. del Doctor Guàrdia, s/n.
07701 Maó

Terminis
Termini màxim per a rebre les inscripcions al congrés i els textos de les comunicacions: divendres 23 de setembre de 2005. Termini per a presentar la sol licitud de beca de transport i allotjament: divendres 9 de setembre de 2005.

 

Organitzat per la CCEPC, Institut Ramon Muntaner i Institut Menorquí d'Estudis.
Informació recollida del tríptic anunciador.
Més informació: CCEPC Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

 

Divendres, 14 d'octubre

09:00  Acolliment i obertura del congrés.

10:00 Ponències Ambit 1 : Eulàlia Comas. Biòloga. Directora de l'Oficina de la Reserva de la Biosfera de Menorca.  ·   Salomó Torres. Pagès. Responsable de Medi Rural de la Unió de Pagesos.

11:00  Relació de comunicacions de l'Àmbit 1 i debat.

12:00  Ponències Àmbit 2: Josep Maria Mallarach. Professor del Doctorat de Medi Ambient. Universitat de Girona.   ·   Joan Nogué. Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona. Director de l'Observatori del Paisatge.

13:00  Relació de comunicacions de l'àmbit 2 i debat.

16:30  Ponències Àmbit 3: Antoni Banyuls. Arquitecte. Universitat d'Alacant.   ·   Francesc M. Muñoz. Doctor en geografia. Professor de geografia urbana a la Universitat Autònoma de Barcelona.

17:30  Relació de comunicacions de l'àmbit 3 i debat.

Dissabte, 15 d'octubre

10:00  Ponències Àmbit 4 : Llorenç Soldevila. Filòleg. Centre d'Estudis Argentonins   ·   Josefina Salord. Filòloga. Institut Menorquí d'Estudis.   ·   Elies Gaston. Centre Picasso-Associació Unesco. Horta de Sant Joan.

12:00  Relació de comunicacions de l'Àmbit 3 i debat.

13:00  Conferència de cloenda. Oriol Nel•lo. Secretari de Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya.

Diumenge, 16 d'octubre

Visita guiada per Menorca, a càrrec de Lluïsa Dubon, presidenta de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a les Illes Balears.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de juliol de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat