Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

La biblioteca  |  J.Ma. Domènech

Josep M. Domènech i Fargas, nascut a Terrassa el 1925, començà de ben jove a sentir el dring de la cultura, de la geografia humana i de les coses de Catalunya, especialment en els aspectes tradicional, històric i popular. Ja d'adolescent l'apassionaven els llibres i inicià aquest fons bibliogràfic, aprofitant les sortides excursionistes per a aconseguir monografies d'interès local.

Ben jove, en la dècada dels anys 1940, ja participà a Terrassa en els primers moviments ciutadans d'activitat catalana de la postguerra, en les juntes del Grup Sardanista, de la Institució Ambrosiana i, especialment, en la de la Comissió Abat Oliba.

A part de la seva tasca professional, col•laborà amb Marian Galí, Salvador Cardús i Josep Rigol per a aconseguir l'adquisició del castell-cartoixa de Vallparadís per part de l'Ajuntament de Terrassa, i la seva reconstrucció i conversió en Museu. Participa també, el 1950, en l'organització dels actes del XV centenari del bisbat d'Egara. Des del 1965 és membre de la Junta de Museus de Terrassa, de la qual fou secretari i des d'on contribuí a les gestions de la compra i habilitació de la Casa-museu Alegre de Sagrera i a la constitució del seu fons museïstic.

 

 

Pel que fa als llibres, ha anat atenent les diferents oportunitats d'adquisició de novetats i de publicacions antigues, buscant en catàlegs, recorrent llibreries i fins i tot, en algun cas, adquirint alguna biblioteca sencera.

Estret col•laborador de Josep Iglésies, des del 1971 formà part de la Comissió Permanent de les Assemblees Intercomarcals d'Estudiosos, i l'any següent ja aconsegueix la celebració de l'Assemblea a Terrassa. Des de fa uns anys, és secretari i coordinador de les nombroses convocatòries de les Assemblees Intercomarcals, de ple sentit d'investigació comarcalista, des de les quals s'ha promogut la fundació i vitalització de centres d'estudis.

 

 

El 1972 ingressà a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, i també és membre de diversos centres d'estudis de Catalunya. Té publicats diversos llibres i articles.

El 1982 fou nomenat patró de la Fundació Salvador Vives i Casajuana, de la qual és actualment vicepresident.

En reconeixement a la tasca cultural realitzada, l'any 1986 li fou atorgat el títol honorífic de Terrassenc de l'any.

L'any 2001 va ser guardonat amb el Premi Jaume I d'acció cívica, «com a activista cultural i pel treball que li ha representat durant prop de cinquanta anys la formació i el manteniment d'aquesta biblioteca monogràfica».

 

 

 

 

...a taula

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 de novembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat