Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

La biblioteca  |  J.Ma. Domènech

Iniciada el 1942, conté 39099 documents, dels quals 27208 són volums del tema específic. L'any 2001, al concedir-se a Josep M. Domènech el Premi Jaume I d'acció cívica, fou considerada «la que, avui per avui, es la més important biblioteca de temes locals i comarcals dels Països Catalans».

Aquest fons bibliogràfic es conserva, des de l'any 1980, en un pis habilitat exclusivament com a estudi i biblioteca, que calgué ampliar el 1997, i també al domicili familiar.

La col•lecció de monografies locals està organitzada per comarques, més Andorra i Catalunya Nord. Cada comarca, per municipis en ordre alfabètic, amb apartats que contenen obres dedicades a tota una circumscripció provincial o episcopal en els municipis que en són capital o seu, respectivament. Cal destacar que, de les monografies locals publicades fins a l'any 1965, el fons n'aplega gairebé el 90 per cent; moltes d'elles avui son d'una gran raresa. Completen la col•lecció les principals enciclopèdies i obres de referència, un gran nombre de revistes, de col•leccions de butlletins d'acadèmies, de centres excursionistes i d'institucions culturals de tots els temps, estudis històrics, publicacions de fons documentals i cartografia, sempre a l'entorn de la història, els costums, les tradicions, els personatges i la realitat de les comarques, ciutats i pobles de Catalunya.

 

A taula...

 

 

Una de les col•leccions més interessants, i que queda conservada en unes carpetes per a cada població, és la dels petits fulls d'informació dels propis municipis o de llocs característics, on moltes vegades es recullen dades que no es poden trobar en altres publicacions.

Cal destacar obres bibliogràfiques difícils d'aconseguir, com els clàssics d'historiografia catalana. Hi trobem gairebé totes les publicacions dels centres excursionistes d'anomenada i dels centres d'estudi d'arreu de Catalunya. Les publicacions locals terrassenques, tot i que se n'han cedit a biblioteques públiques de la ciutat, constitueixen una part important del conjunt.

La biblioteca és de caràcter privat i no té subvenció de cap mena. Independent de les adquisicions oneroses, actualment es nodreix en bona part dels donatius que li arriben de persones, centres d'estudis o institucions públiques o privades que coneixen i valoren l'interès del fons. No té cap caràcter lucratiu.

Quan hi ha un veritable interès d'investigació, com ha estat el cas de la redacció de la Gran Enciclopèdia Catalana, la Gran Geografia Comarcal de Catalunya o el Diccionari d'Història Eclesiàstica de Catalunya, i també per realitzar tesis doctorals o treballs similars, com la redacció d'altres monografies, es dóna accés a tots els seus fons per a facilitar la consulta. Hi ha hagut col•laboracions destacables amb institucions acadèmiques, com el Departament d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

 

Inventari de la Biblioteca
el 6 de novembre de 2004
 
Registres inventariats39099
Registres de referència 891
Registres analítics 1744
Total 41734
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 de novembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat