Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Dijous 26 d’octubre tingué lloc a la seu de la Societat Catalana de Geografia la presentació dels llibres Els paisatges i el temps. El territori català al llarg de l’any, d’Ernest Costa, fotògraf del paisatge, i Sant Cugat del Vallès. Paisatge i patrimoni, de Jaume Busquets, professor de geografia de la Universitat de Barcelona, així com de la col•lecció de llibres de geografia Descoberta, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, a la qual pertanyen el parell de llibres citats.

Va presidir i va obrir l’acte, Jordi Úbeda, administrador de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, qui va presentar els membres de la mesa i va destacar que amb la col·lecció Descoberta, hom tenia la intenció de prendre el relleu de la col·lecció Llibres de motxilla, que tanta volada havia assolit en el món excursionista, ara amb la voluntat de transcendir aquest món per a interessar sectors més amplis de lectors.

 
 

Seguidament, va prendre la paraula Joan Tort, professor de geografia de la Universitat de Barcelona i director de la col·lecció, qui va explicitar-ne l’objectiu principal com l’interès de posar a l’abast del gran públic un seguit de llibres, de formats breus, de poc més d’un centenar de pàgines, a través de les quals divulgar el coneixement geogràfic, sense menystenir el rigor que és exigible a una publicació que es defineix com a científica. Ras i curt, la intenció és explicar moltes coses en poques pàgines. Amb aquesta premissa, els diversos títols de la col·lecció abordaran tota mena de qüestions, teòriques i pràctiques, relacionades amb el territori, per mor de posar a l’abast de les persones interessades els elements necessaris per organitzar la pròpia visió del món. El professor Tort, després de situar com a referent de la col·lecció la francesa que sais-je?, en repassà els títols publicats, amb breus referències als autors i a les temàtiques tractades.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Bertran González, Enric (2004): "Presentació de la col·lecció Descoberta. Ressenya de l’acte a la Societat Catalana de Geografia, SCG (26 d’octubre de 2004)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S92291.htm

 

A continuació, es procedí a la presentació dels dos llibres de la col·lecció escollits. El primer, Els paisatges i el temps. El territori català al llarg de l’any, d’Ernest Costa, fou glossat per Teresa Franquesa, doctora en biologia, qui el definí com una invitació a observar la natura, que hi és descrita a través dels canvis enregistrats en diversos indrets al llarg de l’any. El llibre és un petit tractat de fenologia que ens transmet la necessitat de gestionar el medi ambient de manera que ens n’assegurem el gaudi per molts anys. El segon, Sant Cugat del Vallès. Paisatge i patrimoni, de Jaume Busquets, fou presentat per Narcís Castanyer, advocat i president del Club Muntanyenc de Sant Cugat, qui el definí com una reeixida introducció a la realitat urbana d’aquesta vila vallesana, que de vegades sembla haver crescut sense el caràcter social que és necessari a una ciutat. Castanyer remarcà que el to descriptiu de l’obra no li fa defugir el to crític amb què s’ha de tractar l’evolució urbana d’aquesta ciutat.

A taula, d'esquerra a dreta: Jaume Busquets, Narcís Castanyer, Joan Tort, Jordi Úbeda, Teresa Franquesa i Ernest Costa. Foto: SCdG.

 

Finalment, intervingueren breument els autors dels llibres presentats, que acabaren de donar una pinzellada a les obres respectives. Ernest Costa digué que la seva volia ensenyar el moment en què fruir d’un indret, i Jaume Busquets remarcà la necessitat de conèixer el nostre entorn proper, per valorar-lo i conservar-lo. [Enric Bertran]

 

Títols publicats:
El delta del Llobregat. Terres d’oblit, de Pere Tobaruela i Jaume Sans
Els paisatges i el temps. El territori català al llarg de l’any, d’Ernest Costa i Savoia
Etologia. Cap a la desmitificació de l’home, de Jordi Sabater Pi i Pere Tobaruela
Pau Vila. L’esperit de la terra, de Joan Tort i Donada
Sant Cugat del Vallès. Paisatge i patrimoni, de Jaume Busquets i Fàbregas
Descobrint la meteorologia, de Jordi Sacasas i Lluís

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de novembre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat