Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Per diversos motius no serà immodèstia qualificar aquesta obra de pionera. En primer lloc perquè actualment no hi ha ni publicada ni escrita cap història agrària dels Països Catalans, i és raonable pronosticar que hauran de passar anys i poder disposar de moltes més monografies abans no es pugui emprendre la redacció d'una síntesi semblant. És més: per separat, no existeix tampoc cap història agrària de Catalunya, ni del País Valencià, ni de les Illes Balears. I, posats a dir, caldria remarcar que cap sector socioeconòmic -demografia, indústria, banca, comerç, transport....- disposa d'una síntesi històrica que, ni que sigui a nivell "regional', abasti des de la Prehistòria fins a l'època actual. Aquest sentit globalitzador en l'espai i en el temps confereix a l'obra que avui és oferta al públic un caràcter singular i la connotació d'exemplar.

Llevat del primer volum que pel període històric que estudia requeria una estructura particular, tots els altres estan bàsicament dividits en tres parts: la primera dedicada a l'estudi del que se'n podria dir la dinàmica del període, això és el pes variable dels elements continuistes i l'aparició de factors de canvi. Una segona part analitza les estructures materials: terra, utillatge disponible, tècniques agropecuàries i funció del mercat. Una darrera part examina la societat rural -propietaris, cultivadors.....-, així com les causes i conseqüències de la diversificació social entre la pagesia. Amb les singularitats pròpies de cada període, aquest esquema ha vertebrat els volums II, III i IV. La unitat del conjunt de l'obra està garantida per la planificació i discussió prèvies i pel treball de coordinació efectuat pels responsables de cada volum.

L'ambició dels autors d'aquesta obra era de posar una fita en el treball continuat durant anys d'investigadors dels Països Catalans i també d'hispanistes estrangers que han estudiat el món rural. La Història Agrària dels Països Catalans esdevindrà una obra de consulta obligada per a tothom qui treballi sobre la nostra història, en general, i la història agrària en particular; una obra d'alta divulgació que interessarà per igual als investigadors del tema rural i a un públic lector en potència nombrós, precisament perquè l'actual i dominant civilització urbana fa de molts homes uns éssers nostàlgics d'un passat rural perdut sense remei i sovint idealitzat.

 

 

...continguts

Text i imatge recollits del fullet divulgador

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
25 d'octubre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat