Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

3rd EUROGEO CONFERENCE

STRATEGIES OF OTHERING: BUILDING NATIONAL IDENTITY IN THE NEW EUROPEAN CONTEXT

PERQUÈ:

En moments de canvi i de crisi en els que semblen trontollar seguretats aparentment inqüestionables, hom tendeix a construir discursos que no només resolguin la incertesa del canvi sinó que justifiquin les noves vies empreses. En ocasions, per legitimar la propia iniciativa, també s'arriba a idear l'existencia d'un "altre" que, esdevingut referent positiu o negatiu, permeti refermar la propia identitat i dongui sentit a una manera de fer i de ser determinada.

Des d'aquesta òptica, el Seminari EuroGeo del 2004 centrarà els seus debats en la reflexió sobre les problemàtiques suggerides pels discursos creats o adoptats per individus, governs o institucions per tal de reforçar la noció d'identitat nacional en el context de la nova Europa emergent. Es tracta d'analitzar les actituds i propostes que sorgeixen com a reacció davant l'aparent pèrdua de referents propis i davant l'encaix en una realitat econòmica, social, política i cultural d'àmbit europeu extens però també davant de les pressions neoimperials que arriben dels Estats Units o per la reordenació del joc d'estratègies i aliances geopolítiques. Al costat d'una aparent tendència a l'homogeneïtzació cultural i a la centralització identitària a escala continental, les propostes de les cultures "nacionals" poden convertir-se tant en una forma de rebuig i resistència com en un pas imprescindible en la necessària construcció de la diversitat i la hibridesa.

Malgrat les coincidències, les notables diferències en les perspectives de cada país fan interessant el debat i la posada en comú: d'aquí la voluntat de discutir i reflexionar sobre aquests aspectes (i sobre molts altres que hi puguin anar relacionats) des de l'òptica d'estudiosos procedents de diversos indrets.

L'oportunitat del Seminari EuroGeo d'enguany és òbvia donat que no només coincideix amb el moment d'ampliació de la Unió Europea i de l'augment de la dicotomia entre la identitat local-nacional i l'europea-supranacional sino que es desenvoluparà just unes hores abans de les eleccions al Parlament Europeu.

QUI:

Els promotors dels seminaris EuroGeo són un grup de professors procedents d'universitats i centres de recerca de diferents països europeus. L'interes comú que els ha portat a reunir- se periòdicament és el debat sobre qüestions territorials, identitàries i culturals a les ciutats, regions i països d'Europa, essencialment des del marc científic de la Geografia.

El 3er Seminari EuroGeo que se celebrarà a Barcelona es planteja, així, com una continuïtat dels dos anteriors que van tenir lloc a Venècia el 2002 ("Regions and cities in Europe: Between theory and politics") i a Tampere el 2003 ("The use of Geography and geographical language in domestic politics"). Amb l'edició d'enguany es torna a reafirmar la voluntat d'estendre el debat i obrir-ne les portes a les persones que hi vulguin participar.

 

 

QUAN:

Divendres 11 de juny de 2004

ON:

A la Sala "Plató" del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (Pati Manning); és al carrer Montalegre, 7 de Barcelona

PER A QUI:

Professors i investigadors, estudiants i estudiosos.

COM:

El tercer Seminari EuroGeo es planteja com un taller obert de debat i reflexió, un espai participatiu de discussió informal orientat i introduït per les aportacions de diversos ponents. L'idioma vehicular serà, essencialment, l'anglès.

L'assistencia és lliure i gratuïta, però, com que l'aforament és limitat, caldria que indiquessiu la intenció d'assistir-hi bo i enviant un correu electrònic a abel.albet@uab.es amb antel·lació suficient.

QUÈ:

09:30 Acolliment [Abel Albet]
09:45 British identities and the new Europe [Joe Painter; University of Durham]
11:00 Finns in the European Union: who is the 'other'? [Jouni Hakli; University of Tampere]
12:00 The Iberian neighboarhood: saspicious, annoying, relactant [Abel Albet; Universitat Autonoma de Barcelona]
15:30 Italiani brava gente. Spaghetti geopolitics, Berlusconi 's otherness and the scary geographies of Eurabia [Claudio Minca; University of Newcastle]
16:30 Debat general i cloenda

Informació facilitada per l'organitzador local.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
7 de juny de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat