Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

La Societat Catalana de Geografia va acollir el proppassat 28 de febrer la reunió semestral del comitè executiu de l’EUGEO, la societat de societats geogràfiques, associacions de geògrafs/es i altres organitzacions que representen els/les professionals de la geografia i la ciència geogràfica als països de la Unió Europea.

Actualment a l’EUGEO hi participen societats de geografia del Regne Unit, França, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Itàlia, Suècia, Portugal, Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, Àustria, Espanya i Catalunya, i té previst l’ampliació a nous membres en el futur, en particular els països de l’Est europeu.

L’EUGEO té com a objectius, entre altres, promoure la geografia i les ciències mediambientals a les escoles de primària i secundària, el món empresarial, les administracions i la societat a tot Europa; facilitar la recerca a Europa en tots els camps de la geografia; abordar els temes geogràfics des de la perspectiva de la Unió Europea; promoure la professionalització de la geografia; facilitar l’intercanvi d’informació mitjançant publicacions, conferències i seminaris; crear una font d’informació geogràfica d’abast europeu i promoure una bona pràctica en l’ensenyament de la geografia a Europa a tots els nivells educatius.

La reunió, celebrada a la seu de la Societat Catalana de Geografia, va tractar com a temes principals la participació de l’EUGEO en el Congrés Internacional de la International

 

Geographical Union (IGU, Glasgow, 16-20 d’agost de 2004), l’organització del I Congrés de l’EUGEO, que organitza conjuntament amb la KNAG (Societat Geogràfica Neerlandesa) i que es pretén celebrar el 2007 a Àmsterdam, els ajuts de l’EUGEO a estudiants postgraduats per participar en congressos europeus, la creació d’una pàgina web i el pressupost de l’organització.

La participació en el Congrés de l’IGU va ser el tema al que es va dedicar més temps ja que per aquesta jove organització el Congrés representa una oportunitat per donar-se a conèixer internacionalment. A aquest efecte, es van acordar tres línies d’actuació: la creació d’un estand amb informació i publicacions de l’EUGEO i de les societats nacionals, l’edició d’un número especial a la revista Belgeo dedicat a la història de les diferents societats geogràfiques que formen part de l’EUGEO, i l’organització de dues sessions al Congrés, una taula rodona dedicada a la discussió del paper de les societats de geografia en la disciplina i en l’ensenyament de la geografia a cada país, i una sessió de conferències que s’organitzarà temàticament a partir dels suggeriments dels contribuïdors dels països membres.

La Societat Catalana de Geografia participarà en aquest Congrés com a membre de l’EUGEO en totes les accions previstes, publicant un article a Belgeo sobre el paper de la SCG en la disciplina geogràfica a Catalunya, intervenint en la taula rodona sobre aquest tema, i presentant una comunicació sobre la Societat Catalana de Geografia i la identitat catalana.

 

El repte actual de l’EUGEO i al que es va dedicar la darrera part de la reunió va ser la discussió sobre el Congrés de 2007, en particular sobre el programa i el finançament. Finalment es va anunciar la creació d’una pàgina web específica i es va convidar als/a les membres a expressar les seves opinions i desiderates sobre la confecció del programa definitiu.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Baylina Ferré, Mireia (2004): "De la reunió d’EUGEO a Barcelona. Ressenya de l’acte celebrat a la Societat Catalana de Geografia, SCG (28 de febrer de 2004)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S91801.htm

Durant la reunió, el professor de la Universitat de la Sorbona, Dr. Jean Bastié va donar a la SCG els números més recents de la revista La Géographie. Acta Geographica, editada per la Société de Géographie, fundada el 1821 a París.

Durant el dia i mig de trobada, la Societat va organitzar una sortida per Ciutat Vella i el Born, guiada pel Dr. Antoni Luna i dos àpats, de benvinguda i comiat, als col·legues europeus. La presidenta de la Societat, Dra. Ma. Dolors Garcia, va agrair als/les assistents haver acceptat la invitació de realitzar la reunió a Barcelona i els/les participants l’acollida rebuda. La propera reunió de l’EUGEO se celebrarà a l’agost vinent a Glasgow. [Mireia Baylina]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
10 de maig de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat