Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

Presentació

Enguany, el VII Coloquio de Geografia Urbana coincideix amb el Fórum de las Culturas de Barcelona. Les activitats de debat i reflexió del Fórum s'agrupen sota la denominació simbòlica de Diálogos i constitueixen una peça clau de l'esdeveniment. Atesa la seva excepcionalitat, el Grupo de Geografía Urbana (GGU) de la Asociación de Geógrafos Españoles (AGE) no ha volgut deixar passar aquesta avinentesa i s'ha afegit al Diálogo: Ciudad y ciudadanos del siglo XXI en el tema que hauria pogut encetar el Coloquio de totes passades. Així doncs, el programa del Coloquio consistirà en l'assistència a aquell Diálogo, durant els dies que se celebri a Barcelona, i en participar en una sessió específica del Grupo de Geografía Urbana en la qual seran resumides les comunicacions rebudes sobre els arguments detallats a continuació.

Arguments per a la presentació de comunicacions

La tranquil•litat i la por són a la rel de les ciutats. La ciutat és, alhora, espai d'intercanvi i col•laboració per a projectar-se espiritualment i material, i de protecció i defensa. L'entrellaçat d'ambdues nocions i fets ha afaiçonat actituds i aparences, amb predomini canviant d'una o altra al llarg del temps.

Endevinar i explicar el senyal de la por en la ciutat, així com els seus trencacolls en l'espai, en la gestió..., és on rau la intencionalitat de la discussió que vol engrescar el VII Coloquio de Geografia Urbana. S'han esbossat tres àmbits per a ordenar-la:

1. Per què la por? Factors que expliquen i engendren por a les ciutats.

  • Les diferències racials i culturals.
  • La pobresa i les desigualtats socials.
  • La violència i la delinqüència a les ciutats.
  • La marginació i els espais marginals. Els discursos de la por.

2. 'Privatopia' versus ciutat pública? La materializació de la por en l'espai urbà.

  • La fragmentació i la segregació a redós de noves modalitats d'urbanització.
  • La reforma urbana i la privatització dels espais públics.
  • El govern de la ciutat i l'embolic entre públic i privat.

3. 'L'aire de la ciutat ens fa lliures', ...encara ara? L'altra cara de la ciutat: una mirada en positiu.

  • Ciutat i espai públic.
  • Ciutat i col•lectivitat.
  • Propostes per a evitar l'exclusió.
  • Idees per a una ciutat sense pors.

 

L'organització convida a la presentació de comunicacions en relació amb aquests àmbits i línies temàtiques. En les relatories de la sessió específica del GGU només seran retingudes les que siguin avaluades favorablement pel comité científic format pels professors i professores següents: Begoña Bernal, Universidad de Burgos / Antonio Campesino, Universidad de Extremadura / Margarida Castañer, Universidad de Girona / Joan Ganau, Universidad de Lleida / Luz Marina Herrera García, Universidad de la Laguna / Gabino Ponce, Universidad de Alicante / Antonio Ramos, Universidad de Alicante / Pilar Riera, Universidad Autónoma de Barcelona / Onofre Rullan, Universidad de les Illes Balears.

Actuaran de relators: Josepa Brú i Joan Vicente (àmbit 1), Isabel Rodríguez (àmbit 2) i Joseba Juaristi (àmbit 3). L'organització del VII Coloquio de Geografia Urbana és a càrrec del Grupo de Geografia Urbana de l'AGE i de la Cátedra de Geografía y Pensamiento Territorial de la Universidad de Girona. En concret, el comité organitzador és format per Margarida Castañer, Obdulia Gutiérrez, Rafel Llussà, Joan Nogué, Gabino Ponce, Antonio Ramos, Isabel Rodríguez, Isabel Salamaña, Juli Valdunciel i Joan Vicente.

Com a estratègia a seguir, es planteja el treball per projectes concrets, d'acord amb les possibilitats i la disponibilitat dels membres del grup, i un treball més a llarg termini per anar bastint un cos d'informació, de documentació i d'experiències consistents sobre el tema.

La inscripció al VII Coloquio de Geografia Urbana és gratuïta. Per a efectuar la inscripció al Diálogo Ciudad y Ciudadanos del siglo XXI del Fórum Universal de las Culturas 2004 dirigiu-vos a l'adreça: www.barcelona2004.org. Tots els membre de l'AGE gaudiran d'un descompte del 20%

Per a més informació dirigiu-vos a la Sra. Obdulia Gutiérrez, Catedra de Geografia y Pensamiento Territorial, Universidad de Girona, Pl. Ferrater Mora, l, 17071 Girona; tel. 972 41 87 14; Fax: 972 41 82 30; a/e: dir.cgpt@udg.es

El termini de recepció dels textos de les comunicacions finirà el 15 de juny.

Lloc de celebració: Centro de Convenciones Internacional de Barcelona (CCIB)

 

El programa del Diálogo Ciudad y Ciudadanos del siglo XXI que se celebrarà en el marc del Fórum Universal de las Culturas 2004, i en el qual s'incardina el Coloquio, és el següent:

Dijous, 9 de setembre de 2004, matí i tarda: El segle XX esguarda el segle XXI, amb Oriol Bohigas, Joan Busquets, Giuseppe Campos Venuti, Françoise Choay, Jean Louis Cohen, Charles Corea, Peter Hall, David Harvey i Jorge Wilheim.

Divendres, 10 de setembre de 2004, matí: Urbanisme i poder, amb Jorge Fiori, Jaime Lerner, Maurizio Marcelloni, Josep Maria Montaner, Nuno Portas i Saskia Sassen.

Divendres, 10 de setembre de 2004, tarda : Arquitectures contra les ciutats amb Eduardo Arroyo, Ben van Berkel, Manuel Gausa, F. Gherry, Manuel Herce, Rem Koolhaas, Winy Maas, Ariella Masboungi, Jean Nouvel, Portzamparc i Richard Sennet.

Dissabte, Onze de Setembre de 2004, matí: Pors i frisances a la ciutat, amb Patrick Braouzec, Fernando Carrión, Mike Davis, Michael Moore, Helena Poniatovska i Marta Suplicy.

Dissabte, Onze de Setembre de 2004, tarda, sessió específica dedicada al VII Coloquio de Geografia Urbana. Relatoria de les comunicacions per àmbits i debat.

Diumenge, 12 de setembre de 2004, matí: La restitució de la gran ciutat als ciutadans, amb François Ascher, Joan Clos, Bertrán Delanoé, Keo Levingstone, Walter Veltoni.

Diumenge i dilluns, 12 i 13 de setembre de 2004, Espai urbà col•lectiu: de la marginació a la ciutadania. Roda temàtica de deu casos sobre experiències viscudes per comunitats de continents diversos en el procés de recuperació físico-social i d'assoliment de la ciutadania. Seran exposats per ONGs, associacions de veïns i veïnes, capdavanters socials, agitadors culturals, professionals diversos, etc. La coordinació serà a cura de Jordi Borja, Lluís Brau, Fernando Carrión, Manuel Herce, Enrique Ortiz, Alfredo Rodriguez i Ana Sugranyes.

Versió en català del políptic anunciador. Hem conservat les denominacions de les institucions i dels esdeveniments tal i com apareixen a l'original (PAN).
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
19 d'abril de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat