Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

El fet d'arribar a complir 80 anys té una dimensió ben relativa, perquè si entenem que en aquest temps un ha vist sortir el sol uns 29.200 cops fa força patxoca, però si ens adonem que només hem sigut capaços de donar 80 tombs al voltant del sol, pot arribar a crear un cert desencís. No és aquesta, per tant, una bona manera de mesurar la grandesa d'una vida de 80 anys, sinó que cal fer-ho cercant la petja que la seva obra ha anat deixant en aquest món. Si adoptem aquest criteri, no hi ha cap mena de dubte que aquests 80 anys de Pere Català i Roca, que des d'ací volem celebrar, són d'una magnitud inestimable.

L'Institut d'Estudis Vallencs (IEV) és una entitat, d'entre la munió que n'hi ha, que ha gaudit de la generositat i el dinamisme de la seva obra, i ha volgut d'una forma modesta retre-li l'homenatge que es mereix dedicant-li un número monogràfic de la seva publicació més emblemàtica, com és Quaderns de Vilaniu, aquest cop confegida amb l'homenatge que de forma individual han volgut fer-li totes aquelles persones i entitats que han tingut l'honor i la sort de tractar-lo, i que per aquest sol fet i pel tarannà d'en Pere Català i Roca, han d'agrair-li quelcom.

Tot seguit, podreu trobar, doncs, una cinquantena d'articles corresponents a totes les persones o entitats que han respost a la crida de l'IEV de forma plaent i entusiasta (*), moguts pel "deure" d'expressar públicament el seu reconeixement a aquest compatriota nostre. Els escrits, ordenats de forma alfabètica pels cognoms dels autors, tracten de temàtiques molt diverses relacionades amb Pere Català. Acompanyant els textos hi trobareu diverses fotografies, unes fetes i donades al Museu de Valls pel mateix Pere Català d'altres provinents de l'arxiu familiar o d'altres arxius personals, que constitueixen un document gràfic que ens ajuda a entendre la riquesa de la personalitat d'en Pere. Volem agrair a la munió de persones que col•laboren en aquest volum monogràfic de Quaderns de Vilaniu el fet d'haver respost a la crida que els va fer l'Institut d'Estudis Vallencs. No vol dir això, però, que aquestes persones siguin les úniques que volen homenatjar en Pere Català, de ben segur que n'hi ha un bon grapat més que farien d'aquest quadern un voluminós exemplar, però malauradament, molts ja no hi són i altres no ha estat possible localitzar-los, però si més no creiem que hi ha un nombre prou significatiu d'articles que, lletra a lletra o anècdota a anècdota, van donant la dimensió del que han estat aquests 80 anys d'una vida pleníssima, dedicada a l'art, al periodisme, al món editorial, als castells... i a totes aquelles activitats que han ajudat a moltes entitats i institucions a recobrar, o si més no a trobar, la seva veritable dimensió, dins un renovat i retrobat país.

Per molts anys i llarga vida a Pere Català i Roca.

[“Presentació” de Jaume Saltó]


(*) Entre els quals diversos consocis: Ramon Amigó, Jesús Burgueño i Roser Latorre.

 

Quaderns de Vilaniu. Miscel•lània de l'Alt Camp, 44 (Valls: Institut d'Estudis Vallencs, novembre de 2003), d'homenatge a Pere Català i Roca; 198 pp.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
7 de març de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat