Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

Dijous 19 de febrer de 2004, amb nombrosa afluència de públic, es va celebrar l’acte de presentació a Barcelona, a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya, del llibre Història de la Divisió Comarcal, del qual és autor el doctor Jesús Burgueño i Rivero, professor de geografia de la Universitat de Lleida i membre de la Societat Catalana de Geografia. La presentació del llibre va anar a càrrec de l’eminent jurista Miquel Roca i Junyent, qui va destacar el biaix compromès de l’obra, perquè no és només un assaig històric, sinó que fa una proposta de divisió comarcal que recull bona part del treball que la comissió d’experts que ell presidí, i de la qual Burgueño formà part, féu en l’Informe sobre la revisió del model d’organització territorial de Catalunya (popularment, l’Informe Roca).

En la seva intervenció, el professor Jesús Burgueño palesà el caràcter coral del seu llibre, perquè és hereu d’una dilatada tradició d’estudi sobre l’organització territorial per part dels geògrafs catalans. A través del repàs de ben diverses divisions comarcals, Burgueño posà de relleu el grau de complexitat de la realitat territorial catalana, per acabar sentenciant que la funció pública, en determinar per a què han de servir les comarques, és qui ha de triar la divisió comarcal més escaient. En tant que la comarca es vol com a ens de cooperació municipal, i no com a marc de descentralització de la Generalitat, Burgueño defensà una divisió en 47 comarques que, fugint de criteris homogeneïtzadors que obliguen a forçar la realitat territorial, contempla demarcacions de grandàries diverses i permet acceptar comarques de llarga tradició geogràfica, com l’Alta Segarra, el Segre Mitjà, el Moianès, el Lluçanès o la Selva Marítima, entre d’altres. [Enric Bertran, dia de Dijous Gras]

 

Jesús Burgueño i Rivero: Història de la Divisió Comarcal. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2003; 206 pp. Pròleg de Pilar Riera. ISBN 84-232-0663-7.

   
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 de febrer de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat