Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
Universitat d'Estiu de les Terres de l'Ebre - Universitat d'estiu URV
 
 
 
 
Curs 9
El paisatge en l'ordenació i la gestió del territori: el mapa eòlic com a exemple
 
 
 
 
Tortosa
7 de juliol - 11 de juliol de 2003

Aproximació teòrica i pràctica a la integració del paisatge com element central per una ordenació i gestió del territori amb criteris socials i ambientals. La part teòrica forneix els conceptes, mètodes d'anàlisi i instruments bàsics d'intervenció i gestió; mentre el taller planteja la seva aplicació per afrontar un cas pràctic entorn del mapa eòlic.

[El curs és especialment indicat per a] estudiants de les llicenciatures d'arquitectura, geografia, paisatgisme, medi ambient, turisme; estudiants de postgraus, tècnics de l'administració i professionals en el camp de l'ordenació del territori, l'urbanisme, el paisatge i la gestió dels espais oberts; professorat de primària i secundària; i, en general, totes aquelles persones interessades en les transformacions del paisatge.

 

L'import de la matrícula és de 168 €. El termini d'inscripció encara és obert. Per a més detalls, contacteu amb la secretaria d'AUETE (uete@tinet.fut.es) o bé consulteu la seva pàgina virtual (http://www.ateneu-inf.es/uete).

Textos recollits dels tríptics anunciadors del curs.

 

Programa

Dilluns, 7 de juliol   Paisatge i ordenació del territori: conceptes, metodologia, intervenció.

Matí :   Presentació del curs i taller: d'on sorgeix el debat sobre paisatge i ordenació del territori?, per Àlex Tarroja  /  La valoració cultural del paisatge: del Conveni Europeu del Paisatge a la incorporació del paisatge en l'ordenació del territori, per Valerià Paül  /  El pla sectorial d'energia eòlica del País Basc, per Mikel de Francisco.

Tarda :   Metodologia per a l'anàlisi del paisatge i Estratègies i instruments d'intervenció en el paisatge, per Santiago Fernández.

Dimarts, 8 de juliol   Les transformacions del paisatge a les Terres de l'Ebre.

Matí :   Conflictes d'ús del sòl i transformacions del paisatge a les Terres de l'Ebre, per Jordi Blay  /  Sessió de taller, amb Daniel Calatayud, Lara Domingo, Maria Herrero, Sebastià Jornet, Gemma Lozano, Valerià Paül, Sergi Saladié i Jordi Valls  /  Sortida de treball de camp al Baix Ebre, amb Sebastià Jornet.

Tarda :   Sortida de treball de camp a la Ribera d'Ebre i a la Terra Alta, amb Gemma Lozano i Sergi Saladié.

Les sessions tindran lloc al Centre Universitari Dr. Manyà, adscrit a la Universitat Rovira i Virgili.

(*) Sessions públiques.

 

 

Dimecres 9 de juliol   Energia, territori i paisatge. El mapa eòlic.

Matí :   El sistema d'espais oberts com a vertebrador del territori. El tractament del sòl no urbanitzable, per Daniel Calatayud i Sebastià Jornet  /  Paisatge: intervenció- significació- preservació, per Jordi Bellmunt  /  Sessió de taller

Tarda :   Conflictes sobre la transformació recent del paisatge empordanès, per Mariona Prat  /  Els conflictes sobre mapa eòlic i paisatge a les Terres de l'Ebre, per Sergi Saladié  /  Taula rodona(*) : els conflictes sobre mapa eòlic i paisatge a les Terres de l'Ebre, amb Enric Colomé, Òscar Romero i Jaume Domènech moderada per Sergi Saladié.

Dijous, 10 de juliol   Paisatge: recurs econòmic, patrimoni natural, identitat cultural.

Matí :   El paisatge com a recurs per al desenvolupament del territori, per Maria Herrero i Gemma Lozano  /  L'ecologia del paisatge i la gestió de la matriu d'espais oberts, per Joan Pino  /  Sessió de taller

Tarda :   Sortida de treball de camp per grups als àmbits d'estudi

Divendres, 11 de juliol   Intervenció i gestió del paisatge.

Matí :   Paisatges culturals, per Carles Llop  /  Parcs eòlics a Itàlia: una nova experiència de projectació del paisatge, per Daniela Monderini, Giovanni Selano i Laura Zampieri.  /  La gestió i intervenció del paisatge. Els plans de paisatge, per Jaume Busquets  /  Sessió de taller

Tarda :   Conferència de clausura(*) : Transformacions i conflictes sobre el paisatge: la necesitat d'una Llei de Paisatge, per Oriol Nel·lo  /  Presentació dels resultats i conclusions del taller (*), per Maria Herrero, Sebastià Jornet, Sergi Saladié i Àlex Tarroja

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
10 de juny de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat