Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
 

<<< anterior

no pas com una problemàtica de mitjans sinó com un problema de combustibles forestals; i per unir esforços per tal de maximitzar l'eficiència en extinció, però alhora gestionar el combustible amb programes de cremes prescrites on l'entesa d'ADF, GRAF i propietaris és vital. El problema és el combustible, i si el territori no és mantingut per la gent que hi viu i en forma part, per més recursos i bones intencions els grans incendis forestals seguiran essent l'autèntica amenaça.

Les cremes prescrites

Les cremes prescrites són una eina més per a la gestió forestal. Una crema prescrita comença amb:

  • Una actualització de la cartografia que serveix com a base per a la correcta planificació a fi de minimitzar l'existència d'un Gran Incendi Forestal i reduir l'índex de gravetat (superfície forestal cremada * 100 / superfície forestal total).
  • Una identificació en el camp de les zones crítiques (o zones de risc) susceptibles de convertir-se en el focus d'inici d'un incendi.
  • Proposta d'actuacions preventives i comparació de la seva efectivitat davant de les tècniques d'extinció preponderants a l'actualitat.
  • Realització del pla de prevenció d'incendis del Perímetre de Protecció Prioritària.
 

Un cop s'estableix la zona crítica s'ha de:

  • Realitzar un inventari de la zona objecte d'estudi, atenent a la infraestructura viària, els punts d'aigua, els models de combustible i la seva continuïtat.
  • Digitalització de tota la informació per poder realitzar simulacions del comportament i propagació del foc mitjançant ordinador.
  • Planificació de les actuacions preventives que es creguin convenients, tenint en compte els resultats obtinguts en la simulació.
  • Avaluació de la viabilitat de l'actuació proposada. Fet això, i creient convenient eliminar un punt crític de combustible d'una zona forestal mitjançant crema prescrita, es realitza la crema.

Una crema prescrita consisteix a cremar a baixa intensitat la càrrega de combustible que en un foc fortuït podria desencadenar un Gran Incendi Forestal. La crema està controlada pels bombers i els ADF, i sempre té el vistiplau del propietari, així com la de l'analista en cap de la crema / Xavier Úbeda i Cartañà

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Úbeda Cartañà, Xavier (2002): "Els incendis forestals a Catalunya : prevenció i recerca. Ressenya del curset impartit per Marc Lorca, Xavier Castro, Marc Castellnou i Xavier Úbeda a la Societat Catalana de Geografia, SCG (21 i 22 de febrer de 2002)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S90171.htm

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de febrer de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat