Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

Francesc Beato ha estat l’home que, amb el seu original mètode d’excursionisme col·lectiu, ha fet conèixer, de forma sistemàtica i organitzada, la nostra terra i el nostre paisatge a un gran nombre d’excursionistes i aficionats, tant socis del Centre Excursionista de Catalunya com provinents d’altres entitats i llocs. Va adoptar com a missió el fet de posar-se en contacte amb la gent de les comarques i amb les seves entitats per fer conèixer els costums, la història i el folklore, per posar a l’abast de tothom el patrimoni natural i cultural dels Països Catalans.

 

 

 
Francesc Beato i Vicens
 Santa Coloma de Gramenet 1950 –  Riudoms 2010

Aportacions

 
 
 

De ben jove se sentí atret i identificat amb la natura i el nostre territori, vocacions que el van dur a estimar l’excursionisme esportiu i social, però també científic. Així, el 1967 es va fer soci del Centre Excursionista de Puig Castellar, de Santa Coloma de Gramenet, on va col·laborar en excavacions arqueològiques en el poblat ibèric de Puig Castellar (es diplomà en arqueologia per la Universitat de Barcelona). El 1969 va ingressar a l’Agrupament Escolta Mossèn Jaume Gordi, també de Santa Coloma de Gramenet, on va organitzar acampades, marxes d’orientació i activitats socials. Cap a finals de 1970 que es féu soci del Centre Excursionista de Catalunya, on es va apuntar a les seccions de Muntanya i Càmping i de Fotografia. De seguida va prosseguir amb la feina que més li agradava: organitzar excursions col·lectives, amb gran participació de socis, que han estat la seva activitat constant durant els darrers quaranta anys. Va ingressar a la Societat Catalana de Geografia l’any 1987.

 

Els càrrecs que va desenvolupar després al CEC són diversos i posen de manifest la seva gran disponibilitat de col·laboració per a aquest club. Fou vocal d’excursionisme de la Secció de Muntanya (1978-1986); membre del consell de redacció de la revista Muntanya (de 1989 a 1998 i de 2004 fins a l’actualitat, mitjà on també ha publicat nombrosos articles); vocal de la Junta Directiva (1993-1998), sota la presidència de Conrad Blanch, vocal actual de la Comissió de Publicacions, i vicepresident del CEC (1998-2002). Per la seva contribució al Centre Excursionista de Catalunya, el 26 de novembre de 2005 li fou concedit el Premi Columna, màxima distinció que atorga l'entitat; així mateix, també li havia estat concedit anteriorment el Premi Humanisme i Esport de Barcelona (1998).

 

Il·lustració fotogràfica de P. Alegre (1 de gener de 2008)

 

Entre les moltíssimes activitats que Francesc Beato va fer per al CEC d’una manera voluntària i abnegada, gran mostra de generositat, fidelitat i amor per la seva entitat, cal destacar l’organització del cicles d’excursions, que van contribuir moltíssim en el coneixement del paisatge i del territori català. A partir de 1994 fou membre de l’equip assessor de la col·lecció «El Llibre de Motxilla» de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

En definitiva, un llarg etcètera d’activitats, de feina feta, ben feta, per complir una sola idea, la idea de caminar junts, homes i dones, al marge de situacions personals diferenciades, en una realitat neta, possible, emotiva, positiva, agermanadora i significativa. [Text extractat de la semblança publicada a Muntanya (núm. 892, desembre 2010, p. 49), de la qual és autor Ferran Alexandri, arran de la colpidora mort de Beato en accident d’automòbil].

 

[...més semblances]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
7 de gener de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat