Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

 

Mossèn Aran va ser rector de la parròquia major de Santa Anna de Barcelona durant vint-i-cinc anys, de 1987 a 2011, superant amb escreix l’edat de jubilació canònica. Havia estat ordenat sacerdot en 1953 i designat, l’any després, coadjutor de Sant Fèlix, a Sabadell, on en 1969 fou promogut a cap d’arxiprestat, amb la comesa pròpia del càrrec: impulsar el treball pastoral conjunt de les parròquies d’aquesta demarcació vallesana. Ben aviat, doncs, restà prou palès que mossèn Aran no anava per a capellà de missa d’onze.

[...més semblances]

 

 

Un cop a Barcelona, esdevingué membre i, després, prebost de la Unió Sacerdotal de Barcelona, associació de preveres, popularment coneguda com la U, dedicada a la dinamització de la vida eclesial i a l’aplicació de la línia programàtica del Concili Vaticà II a casa nostra. Endemés de la feina pastoral, mossèn Aran desplegà una tasca assistencial des de les fundacions Sant Andreu de Castellcir, dedicada a la cura de persones grans necessitades, i Sant Francesc d’Assís, també orientada a l’atenció sociosanitària.

Il·lustració: ruïnes de l'església del Sant Sepulcre o de Santa Anna. Oli sobre tela de Ramon Martí Alsina, pintat en 1862 i conservat al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 
Joan Aran i Suriol
 Sant Andreu de la Barca 1929 – Alella 2011

Aportacions

 

El seu compromís sacerdotal el portà a establir vincles intel·lectuals amb les parròquies que regentà, fruit dels quals és bona part de la seva obra escrita: Sant Salvador de Sabadell, recull d’apunts per a la història (1934-1983) (1983), Colònies de vacances de Sabadell (1912-1983) (1984) i Santa Anna de Barcelona: monestir, col·legiata, parròquia (2002). Aquest darrer llibre és una recerca històrica rigorosa, resultat de la revisió, durant prop de deu anys, del fons documental d’aquesta parròquia, que es conserva a l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

Joan Aran formà part de la primera promoció de llicenciats en Filosofia i Lletres, especialitzats en Geografia, de la Universitat de Barcelona. Hi presentà una tesina titulada Castellterçol i la seva àrea d’influència: estudi d’evolució poblacional des de 1857 a 1970, atenent al creixement natural i les migracions en relacions amb les activitats de la població, sota la direcció de Tomàs Vidal Bendito i publicada en 1973. Al cap de poc esdevingué professor de segon ensenyament fins jubilar-se a l’institut Fort Pienc, on ocupà el càrrec de director. [Enric Bertran]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de novembre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat