Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 

[...més semblances]

Alumne de l’Institut-Escola del Parc de la Ciutadella. Es doctorà en dret i es graduà com a capità de la marina mercant, establint així un vincle entre la tradició jurídica barcelonina i el caràcter mariner de la ciutat. Exercí d’advocat, esdevingué professor i catedràtic (des de 1967) d’economia marítima de l’Escola Oficial de Nàutica de Barcelona i professà cursos de dret marítim a la càtedra Consolat de Mar de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

Fou membre de número de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, membre de la secció jurídica de l’Institut d’Estudis Nord-americans, membre del Comitè de Dret Marítim de Barcelona i secretari del Consell Espanyol d’Usuaris del Transport Marítim.

Entre 1956 i 1981, pronuncià gran nombre de conferències sobre jurisprudència marinera (duanes, assegurances, comerç, transport, importacions i exportacions). En 1969-70, dirigí un equip d’economistes, juristes, enginyers i sociòlegs, en un estudi titulat Entorno Industrial y Portuario de Barcelona, patrocinat per la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació d’aquesta ciutat, amb l’objectiu de plantejar una proposta d’ordenació d’aquesta àrea, atenent-ne les necessitats d’expansió.

De la seva bibliografia, es poden destacar: Derecho marítimo, Tratado de meteorología náutica (1960), Dictámenes de derecho marítimo (2004), Els costums marítims de Barcelona (2 vols. 1986 i 2004) i diversos articles a la Revista Jurídica de Catalunya. Traduí Los secretos del mar de William Cromie.

En 1968, fundà amb Vicenç Biete i altres dos socis l’editorial Cadí, que prengué el nom del grup on eren companys a l’Institut-Escola. Hi publicaren llibres en castellà sobre el mar, com és ara la reedició de Derecho marítimo (1968) i un parell de novel·les en català, Paraules d’Opoton el Vell, d’Avel·lí Artís-Gener (a) Tísner (1968), i Roda de malcontents, de Vicenç Riera Llorca (1968).

[Enric Bertran. Text redactat a partir de les dades obtingudes a l’hemeroteca de La Vanguardia i les informacions de Vicenç Biete]

 
Santiago Hernández Yzal
 Barcelona 1921 – 2008

Aportacions

 

Nodes i fluxos planetaris (1993) del Port de Barcelona. Fragment de mapa en P. Alegre (1995): Atlas del Port de Barcelona. Barcelona: Port Autònom de Barcelona - Lunwerg; p. 46-47.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 de desembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat