Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

[...més semblances]

 

 
La vall de Lord i, en concret, les afraus, els fondals i els replans situats al voltant del santuari, el qual podem endevinar sota el núvol en la panoràmica de P. Alegre (8 de gener de 2011), va ser l'àmbit privilegiat de les campanyes d'arqueologia medieval dirigides pel professor Riu.
 
 

 
Manuel Riu i Riu
 Manresa 1929 - Sant Llorenç de Morunys  2011

Aportacions

 

L’historiador Manuel Riu i Riu, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Granada (1966) i de la Universitat de Barcelona (1969), i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1990, va morir ahir, diumenge 2 de gener [de 2011]. La presidenta de la Secció Històrico Arqueològica de l’IEC, Maria Teresa Ferrer i Mallol, ha destacat del medievalista la tasca de "desenvolupador de l’estudi de l’arqueologia medieval a Catalunya i a la resta de la Península". Entre les seves aportacions, destaquen també les hipòtesis sobre l’origen del feudalisme a Catalunya, sobre fonts d’estadística demogràfica medieval i sobre la producció llanera i ramadera.

Riu i Riu va dirigir les publicacions Índice Histórico Español i Acta Historica et Archeologica Medievalia i va coordinar els Quaderns d’Estudis Medievals. És autor d’una vintena de llibres i de sis-cents cinquanta treballs de síntesi i investigació històrica i arqueològica de l’època medieval, referents a la història eclesiàstica i socioeconòmica i a la vida quotidiana de la Catalunya de l’edat mitjana. Era membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i membre corresponent de l’Acadèmia de la Història de Madrid. L’any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La tasca desenvolupada per Manuel Riu a favor de la cultura a les terres de la Catalunya Central va rebre diverses distincions: el premi Signum 2004, atorgat pel Consell Comarcal del Solsonès; el premi Ciutat de Berga a la Cultura 2006, en reconeixement a l’impuls que va donar-hi al Museu Municipal; i el nomenament com a fill adoptiu de Sant Llorenç de Morunys -població d’on procedia la seva família i on passava les vacances-, que li va dedicar un carrer en 2007. [Notícia obituària difosa al web de l'IEC, amb afegits]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
9 de gener de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat