Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 
   

[...més semblances]

 

"Sant Pere salvat de les aigües" (1411) de Lluís Borrassà (església de Santa Maria de Terrassa), pintor estudiat per Madurell tal com consta en el repertori d'obres de la semblança.

 
Josep Ma. Madurell i Marimon
 Gràcia 1893 – Barcelona 1983

Aportacions

 

Arxiver de la secció històrica de l’Arxiu de Protocols de Barcelona, el fons del qual catalogà, i membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Josep M. Madurell fou un historiador autodidacta, que es dedicà a la recerca durant més de seixanta anys, fins arribar a publicar una obra molt extensa, xifrada en mig miler de títols, entre llibres i articles, esparsos, aquests darrers, en revistes com ara Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, Hispania, Anuario de historia del derecho español, Anuario d’Estudios Atlánticos, Estudios históricos y documentos de los archivos de protocolos, Boletín de la Real Sociedad Arqueológica Tarraconense, entre d’altres.

Escriví sobre qüestions tan diverses com la vida i l’obra d’artistes (El pintor Lluís Borrassà, 1950-59), la història del llibre i de la cultura (Documentos para la historia de la imprenta y librería en Barcelona, 1474-1543, en col·laboració amb Jordi Rubió, 1955), la història de professions i oficis (Privilegios y ordenanzas históricos de los notarios de Barcelona, de conjunt amb Raimon Noguera, 1965), el comerç i les seves tècniques (Los seguros de vida de esclavos en Barcelona, 1453-1523, 1955) o història política (Mensajeros barceloneses en la corte de Nápoles de Alfonso V de Aragón, 1435-58, 1963).

El 1986 la Fundació Noguera li publicà, pòstumament, Societats mercantils medievals a Barcelona, escrita en col·laboració amb Arcadi Garcia Sanz. Es tracta d’una obra cabdal per conèixer el comerç de la ciutat fins als temps medievals.[Enric Bertran; aquest text aprofita, en part, l’entrada corresponent de la GEC (vol. 9, p. 424), signada per M. Teresa Ferrer i Mallol.]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de febrer de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat