Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

Historiador autodidacta, també conegut com a folklorista i publicista. Treballà professionalment com a director de l’Arxiu Històric Municipal de Pineda de Mar, on s’encarregà del catàleg dels documents municipals del període de la Guerra del Francès i de l’exposició de dit fons en 1947. Fou membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i conservador del Patrimoni Històric i Artístic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

Font i Solsona protagonitzà, des de jove, una gran diversitat d’activitats culturals, sobre temes històrics i artístics. Pronuncià conferències, com ara “La vida de la farándula en el siglo XVII. Origen de la Cofradía [es refereix a la Congregación de los Cómicos]. Implantación [a l’església de Santa Mònica] y expansión de la Cofradía en Barcelona. Aclaraciones históricas,” organitzada per la Institució del Teatre de la Diputació de Barcelona a Ca l’Ardiaca (1930); “Visions històriques del comerç antic barceloní,” a l’Associació de Comptables de Catalunya (ACC) (1931), i “Noves de la Generalitat. Consell municipal de Barcelona i notas barcelonines,” al CEC (1936).

 

En 1932, dirigí a l’ACC la comissió organitzadora d’una mostra retrospectiva de la vida mercantil, a partir de llibres i documents de diverses corporacions, entitats oficials i comerciants de Barcelona, que il·lustraven l’evolució de la vida mercantil i les fórmules dels llibres en els escriptoris d’altres segles. En 1966, de la mà de l’Asociación Católica de Técnicos Mercantiles, reprengué aquest tema amb la conferència “De hogaño a la vida mercantil de antaño,” en el marc de la Exposición de Documentación Mercantil Antigua, muntada per aquesta entitat a la Biblioteca de Catalunya (aleshores Central).

Rere la guerra mantingué una intensa activitat al CEC, on tenen indexades diverses conferències, com ara: “Les festes populars del cicle nadalenc” i “La figura d’Apel·les Mestres” (1954); “Els passos de sant Vicenç Ferrer a Barcelona” (1955); “Historia del Teatro Catalán” (1956). I, també al Centre, participà en la sessió necrológica de Joan Amades (1959). Quant a publicacions, li destaquem Notes històriques sobre el Decret de Nova Planta (1933), amb un facsímil de la primera edició de la Llei espanyola del 16 de gener de 1716, i La Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya (1984).

 
Josep Font i Solsona
 Barcelona 1908 – Calella 1993

Aportacions

 

 

 

 

[Enric Bertran. Semblança redactada a partir de l’hemeroteca digital de La Vanguardia, L’Onze de setembre: historia de la diada, 1886-1938 de Pere Anguera i de “Josep Font i Solsona: L’arxiu Municipal de Pineda de Mar i la difusió de la història (1946-1975)” de Francesc Bonastre]

[...més semblances]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
10 d'octubre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat