Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
     
Josep Fernández de Villalta i Comella
 Barcelona 1913 - 2003

Aportacions

De costat amb el seu col·lega, amic i contemporani Miquel Crusafont, Fernández de Villalta ha estat una de les figures importants de la paleontologia a Catalunya durant el segle XX. Es llicencià en ciències naturals per la Universitat de Barcelona (1934) i ben aviat encetà una estreta col·laboració amb el paleontòleg de Sabadell, arran les sessions acadèmiques de la Institució Catalana d’Història Natural. Resultat d’aquesta col·laboració científica, són una colla de treballs sobre els vertebrats del terciari.

Rere la Guerra Civil, Crusafont i Fernández de Villalta reprengueren aquest treballar plegats i després de completar, durant els primers quaranta, llurs prospeccions en les capes de miocè del Vallès i el Penedès, estengueren el seu camp d’acció fora de Catalunya, a la conca ibèrica de Calataiud-Terol, la conca del Duero, l’alta vall de l’Ebre i diverses zones del Tajo, sense detriment de les campanyes realitzades a la Cerdanya. Mentrestant, Fernández de Villalta es doctorà a Madrid (1950) i fou professor de recerca del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Barcelona.

La seva activitat d’home de ciència s’arrodoneix amb l’estudi de la paleontologia d’invertebrats de moltes contrades catalanes i terres veïnes, del neogen i el quaternari. D’aquesta manera, es completa una llista extensa de treballs, entre els quals volem destacar dues col·laboracions seves d’interès per a la geografia: Geología de los alrededores de Barcelona. Guía pràctica (1964), dirigida per Lluís Solé i Sabarís, i Contribución al conocimiento de la estratigrafía de Montjuïc (1965), amb Joan Rosell.

[Enric Bertran. Part de la informació d’aquesta semblança prové de la necrològica “In memoriam: Josep Fernández de Villalta i Comella”, publicada al Butlletí del Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès-Nord, núm. 1 (2003)]

 
Esquema geomorfològic de L. Solé Sabarís.

 

[...més semblances]

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de novembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat